Business dress code nemusí být vůbec nuda

Role přednášející se ujala módní žurnalistka Anna Nosková.
Foto: ELSA
středa 13. dubna 2016, 15:10

Dne 11. dubna se na půdě Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci uskutečnila přednáška organizovaná spolkem ELSA Olomouc na pro právnické prostředí netradiční a kreativitou čišící téma „Business dress code nemusí být vůbec nuda“. Role přednášející se ujala Anna Nosková (alias Anit), známá módní žurnalistka a zakladatelka módně-kulturního blogu Fashionbook.cz, jehož editorialy se nejednou objevily na stránkách uměleckého fokusu populárního časopisu Respekt.

Anna Nosková v rámci své profesní kariéry pracovala mimo jiné v redakci časopisu Elle, E15 nebo Metro či jako módní ředitelka Hospodářských novin. V současné době také úzce spolupracuje s parfumeriemi Douglas, jejímž vrcholným manažerům poskytuje pravidelná školení.

V první části přednášky se Anna osobnostně i profesně představila netradiční, původem japonskou metodou PechaKucha, spočívající v prezentaci tvořené 20 obrázky či fotkami, jež vypovídají o osobnosti konkrétního člověka. Druhá polovina přednášky pak byla vedena formou nenuceného dialogu s otcem Anny Noskové, JUDr. Markem Noskem, který se problematice vhodného oblékání věnuje dlouhodobě. Příhodný pro praktické poznatky byl i fakt, že otec Anny studoval na PF UK v Praze a nyní působí jako advokát v mezinárodní advokátní kanceláři Dentons. Závěrem došlo pochopitelně i na zodpovězení dotazů studentů, spojených s módou a profesním dress codem.

A co přínosného se účastníci přednášky vlastně dozvěděli? Základní pravidlo zní jednoduše: čím profesionálnější kariéra, tím konzervativnější šatník. Nenechejte se však mýlit, jelikož například v londýnském právnickém prostředí by si obrazně ani neškrtl ten, kdo by v rámci svého profesního outfitu nezvolil k tmavému obleku barevné ponožky sladěné s kapesníčkem v klopě saka. Na rozdíl, pro mnohé vcelku překvapivě, od o poznání konzervativnějšího newyorského prostředí, kde je stále kladen důraz na tradiční tmavý oblek, bílou košili a černou kravatu.

Velice důležité je si také uvědomit, že současné tendence nám jasně přikazují vyvarovat se umělých materiálů. Proto doporučení Anit zní: namísto po rádoby značkové kabelce raději sáhněte po variantě vyrobené z kvalitních přírodních materiálů. Inspirativní tvorba současných českých designérů zajisté nejednoho zaujme, do vašeho šatníku se tak dají pořídit kvalitní kousky i do 5000 korun. A pokud se někdo z vás potýká s pocitem, že ačkoliv je vaše šatní skříň přeplněná k prasknutí, den co den před ní stojíte a zjišťujete, že vlastně nemáte co na sebe, je to slovy Anny Noskové jednoznačným signálem pro zavedení minimalismu do svého života.

Roman Zapletal, Vice President Seminars & Conferences ELSA Olomouc


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.