Bronz!

Bronzový tým SK UP.
Fotogalerie: Martin Višňa, Pavel Konečný
středa 16. dubna 2014, 21:25 - Text: Pavel Konečný, Martin Višňa

AKTUALIZOVÁNO - Olomoucké volejbalistky zakončily extraligovou sezonu obhajobou třetí příčky. Bronzové medaile vydřely v neuvěřitelné pětisetové bitvě.

Krkolomná byla cesta volejbalistek Univerzity Palackého za bronzem proti brněnskému Královu poli. Hrálo se na dvě vítězná utkání a hned první zápas na domácí palubovce vysokoškolačky jednoznačně projely 0:3.

V Brně už měly soupeřky dva mečboly. Ty však neproměnily a Hanačky zvítězily 3:2. Rozhodující utkání tak přišlo ke slovu ve středu.

Zase dva odvrácené mečboly

Vypjatý boj v Olomouci trval 151 minut. Třetí set skončil divoce 30:32 a Brňanky měly v další sadě k dispozici opět dva mečboly, které vysokoškolačky odvrátily. Pátý, rozhodující set se hrál v tiebreaku. Olomoučanky jej vyhrály 15:13. V salvách šampaňského a vystřelovaných konfetách tekly slzy na obou stranách sítě. Brňanky slzely smutkem, Olomoučanky radostí.

„Bylo to drama do poslední minuty, jinak to nejde popsat. Pět let chodím na volejbal, ale takový zápas jsem ještě nezažila. Holky si medaili po takové bitvě určitě zaslouží,“ prohlásila po utkání jedna z fanynek Alena Fritscherová.

Medaile olomouckým hráčkám předával hejtman Jiří Rozbořil a místopředseda volejbalového svazu František Kopecký.

„Věděly jsme, že to bude těžký zápas, protože Brno je houževnatý soupeř. Věděly jsme, že musíme bojovat o každý balon. Opět jsme odvrátily dva mečboly. Pak přišel tiebreak, který je o štěstí,“ komentovala zápas kapitánka SK UP Olomouc Veronika Tinklová.

Jako vyrovnaný zápas s kvalitními výkony na obou stranách vzrušující pro diváky a plný emocí hodnotil utkání trenér Olomoučanek Jiří Teplý. „Rozhodovaly maličkosti a vůle. Soupeř hrál kvalitně v obraně. Když jsme trochu ubrali, okamžitě jsme ztráceli půdu pod nohama. Když jsme se dostali do vedení, přestali jsme hrát agresivně a to na Brno nestačí. Musí se to hrát na hraně,“ řekl Teplý.

Magická červená karta

Předseda oddílu Jiří Zemánek do poslední chvíle nepřestával v medaile věřit. „Byl jsem přesvědčen o tom, že vyhrajeme, v momentě kdy trenér dostal červenou kartu. To mančaft vyrovná a vyburcuje publikum,“ prohlásil Zemánek. Za červený trest se soupeři automaticky připisuje jeden bod. Stav se tak změnil na 9:11 ve prospěch Brna. Za zlomový moment považoval Zemánek právě pátý set. „Mančaft začal skvěle přihrávat a lépe polařit,“ vysvětlil.

Brněnský trenér André Christopher Gonzáles soupeři po  zápase poblahopřál, ale nelibě komentoval Teplého nakopnutí židle. „Něco takového jsem ve své mezinárodní kariéře za dvacet let v sedmnácti zemích neviděl,“ prohlásil Gonzáles.

Teplý se ale bránil. „Nikdy bych nemohl dostat žlutou a červenou kartu, kdyby to byl normální rozhodčí. Jestliže si včas vezmu time, rozhodčí mi ho dá, zapíská dřív, než zapíská hlavní na umpiru, a hlavní mi za to dá červenou – tak to je chyba. Zvláště ve vypjaté situaci v pátém setu se to nedělá. Byla to křivda, ale nás to spíš nakoplo,“ uvedl Teplý s bronzovou medailí na krku.

Olomoucký zápas byl v letošním ligovém ročníku poslední. Už o den dříve rozhodl o vítězství v extralize a mistrovském titulu ve svůj prospěch celek z Prostějova, který přehrál pražský Olymp.

SK UP Olomouc - VK Královo Pole 3:2 

Rozhodčí: Renčín, Meruna
Diváků: 900

Sestava Olomouce: Košická, Rutarová, Mátlová, Napolitano Šenková, Tomášeková, Tinklová
Libero: Dreksová
Střídaly: H. Kojdová, Rašková, Murčinková

Sestava Brna: Michalíková, Vyklická, Širůčková, Cebáková, Herbočková, Nováková
Libero: Chlumská 
Střídaly: Součková, Onderková, Toufarová, Nálezková


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.