Brněnští vědci zkoumají vliv extrémních teplot na obyvatele měst

Ilustrační foto: Freeimages.com
úterý 8. září 2015, 10:17 - Text: Jana Opočenská

Postupné zvyšování teploty vzduchu či nárůst počtu tropických dní jsou hlavními projevy současné změny klimatu nejen v České republice. Právě dopady globálního oteplování na klima měst ve střední Evropě zkoumají v současné době vědci z Masarykovy univerzity spolu s kolegy z Polska, Maďarska a Slovenska.

Vzestup teploty vzduchu a větší extremita počasí mohou podle klimatologů v následujících letech negativně ovlivňovat především životní podmínky obyvatel měst.

 „Ve městech se utváří zvláštní kategorie klimatu. Jeho typickým projevem je například formování takzvaného tepelného ostrova města, v důsledku kterého je teplota vzduchu ve městech v řadě situací vyšší než v jejich okolí. Například v létě za jasného a klidného počasí může být teplota vzduchu během noci v centru Brna až o 5 stupňů vyšší než v okolí města,“ uvedl ředitel Geografického ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Petr Dobrovolný.

Brněnští vědci a jejich kolegové z Centra výzkumu globální změny Akademie věd ČR již v minulých letech vydali monografii Klima Brna. Ta shrnuje poznatky o časové a prostorové proměnlivosti klimatu v tomto městě. S odborníky z dalších zemí a za využití numerického modelu MUKLIMO vyvinutého německou meteorologickou službou se v současnosti zabývají odhadem budoucích klimatických podmínek ve městech střední Evropy v průběhu 21. století.

Výsledky práce klimatologů by mohly městům do budoucna pomoci k předcházení negativních vlivů způsobených extrémními horky a k jejich lepšímu zvládání.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.