Brněnští vědci vyvinuli unikátní záchranný systém pro drony

Dron s padákem.
Foto: VUT
úterý 24. března 2015, 09:05 - Text: Jana Opočenská

Vědci z Vysokého učení technického v Brně se zapojili do vývoje záchranného systému Galaxy GBS 10 pro drony. Je první svého druhu v Evropě a značně zvýší bezpečnost používání dronů. Uplatní se například při jejich nasazení nad obydlenými oblastmi.

„Unikátnost spočívá v mechanismu, kterým se aktivuje padák k záchraně dronu. Zatímco doposud se využívaly mechanické pružiny, my jsme použili pyrotechniku. Díky tomu se padák vystřelí v extrémně krátkém čase, do jedné sekundy,“ informoval Robert Popela z Leteckého ústavu VUT. Záchranný systém vyvinuli s kolegy ve spolupráci s Vojenským technickým ústavem.

Kromě rychlé aktivace se novinka vyznačuje nízkou hmotností. Zařízení ukrývající padák váží 350 gramů a instaluje se do trupu nebo k řídící jednotce.

Nový systém by mohla využít především policie a armáda. Novinka zajistí dronu hladký dopad na zem, což může předejít případnému zranění osoby, poničení majetku ale i samotného dronu při přistání. Pokud by totiž nastaly potíže nad obydlenými oblastmi, škody by mohly být obrovské.

„Toto zařízení dokáže ochránit takzvanou živou sílu, v tomto případě osoby na zemi v eventuálním místě dopadu. Pomůže v případě, že se letoun řítí někam, kam nemá,“ uvedl Jiří Kuzdas z Vojenského technického ústavu.

Vědci zažádali o dva patenty a dva průmyslové vzory. „Jejich přidělení trvá déle než rok, tak dlouho s uvedením na trh čekat nebudeme,“ řekl Milan Bábovka ze společnosti, která novinku vyrábí. Doplnil, že výrobci zaznamenali poptávku na účinný záchranný systém od modelářů. „Pokud vím, tak zájem projevily i složky integrovaného záchranného systému,“ doplnil Bábovka.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.