Brněnští vědci jedou do Antarktidy za výzkumem tučňáků

Ilustrační foto: Freeimages
pondělí 22. prosince 2014, 12:20 - Text: Jana Opočenská

Ještě na konci tohoto roku zamíří vědci z Masarykovy univerzity na svou devátou expedici na polární stanici Johanna Gregora Mendela. Tu univerzita vybudovala na ostrově Jamese Rosse. Výprava bude trvat dva měsíce, jejím cílem je analýza genové rozmanitosti tučňáků.

Patnáctičlenný tým bude mít za úkol především odběry krve v terénu a její následné zkoumání. S tím českým vědcům pomohou kolegové z Chile. Brněnští odborníci se budou věnovat také meteorologickému a biologickému monitoringu, jehož součástí je sledování ledovců a primitivních forem života ve sladkovodních jezerech a v moři. Mimo to se zaměří i na trus ptáků, v němž budou hledat arboviry způsobující různé nebezpečné choroby, například encefalitidu. Tým bude také pátrat po půdních hlísticích.  

Vědci nebudou zkoumat pouze samotné podmínky panující na Antarktidě, ale i jejich vliv na člověka. „Lékař výpravy se letos zaměří na detailní hodnocení zdravotního stavu členů posádky v průběhu expedice. Ve vzorcích krve bude sledovat imunitní parametry související s působením extrémních podmínek na člověka,“ uvedl vedoucí expedice Pavel Kapler.

V minulých letech komplikovalo přesun na stanici a některé plánované výzkumy zamrzlé moře, což tento rok výpravu zdržovat nebude. „Letos nás mořský zámrz nezaskočí, protože celou cestu poletíme a pro dosažení vzdálených lokalit na ostrově pak namísto člunů použijeme dvě nové terénní čtyřkolky,“ vysvětlil Kapler.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.