Brněnští vědci i studenti zkoumají ledovce na Špicberkách

Ilustrační foto: Freeimages
pondělí 13. července 2015, 15:00 - Text: Jana Opočenská

Pozorování klimatu a s tím souvisejících změn na ledovcích je hlavní poslání brněnské expedice, která zkraje července zamířila na arktické souostroví Špicberky. Tým vědců z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity se za polárním kruhem nyní věnuje výzkumné práci, vede i terénní kurz polární ekologie pro studenty geografie a geologie.

Dvoutýdenní kurz probíhá v centrální části souostroví Špicberky, v blízkosti opuštěného ruského města Pyramiden, kam se skupina dopravila na motorových člunech. Právě toto území patří podle vědců mezi mimořádně zajímavé lokality.

„Vlivem probíhající klimatické změny zde dochází k velmi intenzivnímu tání ledovců, degradaci dlouhodobě zmrzlé půdy a na nově odledněných územích tak k postupnému rozvoji života,“ popsal tamní poměry Daniel Nývlt. Na Masarykově univerzitě se specializuje na polární ekologii.

Cílem expedice je podle Nývltových slov monitorování klimatických podmínek zmíněných území, sledování plošných změn ledovců, vodních toků nebo jezerních prostředí. Nasbíraná data a nové výsledky přispějí k vysvětlení vlivu klimatické změny na přírodní prostředí Arktidy. Studentům přitom umožní i získat cenné terénní zkušenosti a znalosti, k nimž by ve střední Evropě přišli jen těžko.

Tamní výzkum a výuka studentů se uskutečňuje ve spolupráci s odborníky z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kteří na souostroví Špicberky provozují terénní stanici a kteří k účastni na výzkumu zvou i kolegy z jiných pracovišť. V polovině srpna tak do oblasti zamíří i druhá část výpravy Masarykovy univerzity.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.