Brněnský Ceitec získal unikátní japonský nanotomograf

Ceitec - Central European Institute of Technology.
Ilustrační foto: Ceitec
pondělí 3. listopadu 2014, 11:06 - Text: Jana Opočenská

Nadnárodní japonská společnost Rigaku, zabývající se rentgenovými a zobrazovacími technologiemi, se rozhodla pro první zahraniční instalaci svého počítačového nanotomografu. Vybrala si pro ni laboratoře Ceitec (Central European Institute of Technology), které fungují pod záštitou Masarykovy univerzity a Vysokého učení technického v Brně.

Experti z Rigaku s mikrotomografickou brněnskou laboratoří spolupracují již dlouho a na základě dobrých zkušeností chtějí pokračovat i v budoucnosti. Přispěly k tomu dosavadní výsledky v oblasti nedestruktivních zobrazovacích technik, konkrétně rentgenové počítačové mikrotomografie. Skupina vědců z Cetitecu se v oblasti tomografie řadí mezi špičku ve svém oboru.

„Stanice se intenzivně využívá pro základní i pro aplikovaný výzkum v oblasti vývoje a využití počítačové tomografie. Instalace nanotomografické stanice nám otevírá nové možnosti spolupráce a také finančně zajímavé projekty,“ uvedl ředitel centra Radimír Vrba.

Pomocí tomografie lze snadno prohlížet struktury materiálů, a to bez nutnosti je fyzicky rozřezat. Nanotomografie využívá „prosvícení“ zkoumaného předmětu laděnými vysokoenergetickými rentgenovými paprsky a následného složitého matematického zpracování k tvorbě trojrozměrných tomografických obrazců. Nově instalovaný přístroj je oproti mikrotomografu schopen pětkrát vyššího rozlišení, limitně může dosáhnout až 270 nanometrů.

Od roku 2012 brněnští vědci využívají unikátní mikrotomograf, který dokáže odhalit i ty nejmenší praskliny a vady, čímž nachází uplatnění ve strojírenství i v lékařství. Japonský nanotomograf nabídne pětkrát lepší rozlišení, které může dosáhnout až 270 nanometrů. To je vhodné například pro zkoumání buněk či lehkých materiálů. Nanotomografická stanice se bude primárně využívat ke studiu biominerálů a měkkých tkání.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.