Britské Vánoce už nestojí na pudinku a cherry

Ilustrační foto: Freeimages
čtvrtek 25. prosince 2014, 09:01 - Text: Kateřina Černohorská

Odborníci z univerzity v Cambridgi se před Vánoci zaměřili na sváteční zvyklosti Britů. Zjistili, že se od roku 1990 markantně změnily. Staleté tradice se stavají spíše ojedinělými a nastupují zvyky nové.

Zatímco ještě před pětadvaceti lety vévodilo v ostrovním království vánočním drinkům cherry a brandy, nyní si lidé radši připíjí šampaňským, vodkou nebo ginem. Změnilo se i štědrovečerní menu. Dříve je tvořil zejména zapékaný Yorkshirský pudink, jehož hlavní ingredience tvoří mouka, olej a mléko, či „custard“ neboli dezertní vanilkový krém z vaječných žloutků. V současnosti tyto známé pokrmy začínají nahrazovat donášená jídla, například pizza nebo indické pochoutky.

Dnešní britské Vánoce také provází dvakrát rozsáhlejší debaty o kaloriích, než tomu bylo dříve, spotřeba sladkého se ovšem nijak výrazně nezměnila. Koláče všech druhů stále patří k nejoblíbenějším zakončením svátečních večeří.

„Britové také mnohem častěji hovoří o své rodině a chtějí s ní trávit více času než dříve,“ připomněla Claire Dembryová, která se na studii podílela. Podle Dembryové jsou současní Britové méně sobečtí a sváteční čas se svými blízkými si užívají o poznání více než v uplynulých letech.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.