Britské matky budou za kojení dostávat nákupní poukazy

Ilustrační foto: SXC
sobota 16. listopadu 2013, 12:59 - Text: Kateřina Černohorská

Univerzita v britském Sheffieldu přišla s novým nápadem, ve čtvrtích s nízkým počtem kojených dětí by chtěli organizátoři nového projektu zavést pro kojící matky jako odměnu nákupní poukazy. Informoval o tom univerzitní server.

V počáteční fázi projektu chtějí univerzitní pracovníci testovat, zda je možné tímto způsobem zvýšit počet kojených dětí. Matkám budou nabízet nákupní poukázky v hodnotě 120 liber, pokud jejich dítě bude dostávat mléko po dobu prvních šesti týdnů po narození, dále by měly matky dostávat 80 liber, a to až po dobu šesti měsíců.

Britské matky kojí málo. Dětí, které dostávají kojenecké mléko do osmi týdnů po narození, je v Británii pouhých dvacet procent, v některých částech země i méně.

 „Kojené děti mají méně zdravotních problémů, méně často je trápí žaludeční nevolnosti a infekce hrudníku, ve vyšším věku jsou pak méně náchylné k rozvoji cukrovky a obezity,“ vysvětlila iniciátorka projektu Clare Reltonová z sheffieldské univerzity.

Kojení přináší širokou škálu krátkodobých i dlouhodobých účinků nejen pro zdraví dětí, ale i pro dobrou kondici matek. „Mateřské mléko kojencům poskytuje vše, co v prvních šesti měsících života potřebují. Matkám chceme nabídnout poukazy proto, abychom ocenili jejich přínos pro společnost. Finanční nabídka navíc může zvýšit počet kojených dětí,“ dodala Reltonová.  

Projekt financuje britská Národní preventivně-výzkumná iniciativa. Pokud bude počáteční fáze úspěšná, měl by se v nadcházejících letech rozjet naplno.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.