Britská škola, kterou pomáhal založit Masaryk, slaví sto let

Škola slovanských a východoevropských studií v Londýně.
Foto: Wikimedia
sobota 14. března 2015, 10:08 - Text: Kateřina Černohorská

Škola slovanských a východoevropských studií, která vznikla na jedné z nejznámějších britských univerzit University College London, letos slaví sté výročí.

Založení instituce se v roce 1915 zúčastnil i tehdejší československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který zde pronesl inaugurační řeč. „Masaryk vždy doufal, že právě naše škola zprostředkuje užší vztahy mezi Slovany a Británií,“ vzpomněl rektor University College Michael Arthur.

V roce založení nastoupilo na školu prvních dvacet studentů. „O sto let později patří Škola slovanských a východoevropských studií ke světově uznávaným specialistům na ruskou, středoevropskou a východoevropskou kulturu,“ doplnil Arthur.

Dnes na škole studuje více než tisícovka studentů z 55 zemí světa, kteří si mohou vybírat z nabídky bakalářských, magisterských i doktorských kurzů s předměty zaměřujícími se například na literaturu, historii, jazyky, politickou situaci nebo také filmovou tvorbu či ekonomii. 

Škola vydává vlastní časopis s názvem Slavonic and East European Review přinášející články z mnoha oblastí, včetně života a tvorby Václava Havla. V roce 2011 Škola slovanských a východoevropských studií uspořádala také vzpomínkovou diskuzi o Václavu Havlovi, na níž přední světoví odborníci připomněli život zesnulého českého prezidenta.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.