„Blbá dovolená“ aneb Transformace sociálních služeb

pondělí 1. prosince 2014, 20:18 - Text: (Redakční pošta)

„Místo do krásnýho rodinnýho domku z prospektu nás vrazili do starýho baráku mimo město, teď jsme neměli delegáta, nedalo se odtamtud vůbec nikam dostat, jedině strašně draze a na objednávku, vůbec žádný soukromí, společný sprchy, společný záchody, personál, který nás věčně za něco napomínal, zhasínali nám večer světlo na chodbě a teď jídlo ….“ (www.domovpistina.cz) Těmito slovy začíná filmový spot na podporu transformace sociálních služeb, který vznikl jako součást transformačního projektu jednoho ze zapojených „ústavů“.

A právě téma Transformace sociálních služeb bylo předmětem diskuse s Mgr. Janou Tomšovou, metodičkou a lektorkou Centra podpory transformace, na Pedagogické fakultě v úterý 18. listopadu, kterou pořádala Asociace studentů speciální pedagogiky, o. s. Cílem transformace je umožnit lidem s postižením žít způsobem života, který je obvyklý pro jejich vrstevníky (tzn. přechod z velkokapacitních „ústavních“ zařízení do bytů či rodinných domů, možnost chodit do zaměstnání, věnovat se svým zájmům, převzít zodpovědnost za svůj život apod.) Dokážete si představit žít vedle lidí s postižením? A je vůbec tato otázka na místě? Běžně si totiž své sousedy nevybíráme. Jednoduše je (více či méně) přijmeme.

Nestihli jste se zúčastnit? Nezoufejte! Na základě Vašich žádostí je možno téma opět v novém semestru otevřít. Bližší informace k této problematice naleznete na www.podporatransformace.cz.

V prosinci se můžete těšit na příjemnou vánoční atmosféru chystaného Vánočního jarmarku. První den proběhne mj. i s prezentací vybraných zařízení, která se věnují práci s dětmi, mládeží či dospělými osobami se zdravotním postižením, můžete tudíž obohatit své znalosti nejen v oboru speciální pedagogiky, ale také přispět na dobrou věc. Na stánku ASSP budou k zakoupení výrobky dětí mateřských škol a jiných dobrovolníků, některé z Vás potěší

i výrobky chuti či čichu lahodící. Neváhejte a přijďte ve dnech 9. – 10. 12. 2014 na Pedagogickou fakultu! Výtěžek z prodeje bude věnován rodině s dětmi s poruchami autistického spektra, se kterou se budete moci setkat na besedě v letním semestru.

Pokud se chcete přímo zapojit do Vánočního jarmarku, můžete Vaše výrobky přinášet do místnosti 3.43 (3. patro) nebo na sekretariát Ústavu speciálněpedagogických studií (2. patro) na Pedagogické fakultě. Děkujeme!

Sledujte naše FB stránky www.facebook.com/assp.asociace!

Lucie Václavíková


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.