Bistro Coffee Library ve Zbrojnici otevřeno!

Coffee Library vede Barbora Hodúrová.
Fotogalerie: Velena Mazochová
čtvrtek 7. ledna 2016, 07:27 - Text: Velena Mazochová

Káva z originální směsi, francouzské makronky, fishi sushi nebo vydatná obědová polévka PHO – takový je jen letmý výčet z jídelníčku bistra Coffee Library, které se dnes poprvé otevřelo návštěvníkům Zbrojnice. Snídaně s domácím pečivem, zdravé svačiny nebo lehké obědy si mohou dopřát také formou „take away“ nebo zde naopak strávit příjemné chvíle s knihou, tabletem, přáteli nebo kolegy.

Rozmanitá nabídka nového bistra se podle jeho vedoucí Barbory Hodúrové odvíjí od základních principů kvality. „Snažíme se vše dělat poctivě, a není to jen reklamní formulka, za kterou se lze schovat. Pracujeme s čerstvými surovinami, nepoužíváme žádné polotovary. Věřím, že kvalita je v dnešní době důležitá a že se k ní lidé postupně vrací. Je pro ně důležité vědět, co jedí,“ zdůraznila Barbora Hodúrová. Konkrétně to podle ní znamená například sladké i slané pečivo převážně z vlastní pekárny nebo hovězí vývar vařený skutečně několik hodin. „Spousta lidí už zná také naše fishi sushi, pozitivní ohlasy mají i polévky nebo francouzské makronky z mandlové mouky, které v Olomouci nejsou běžné,“ dodává na základě zkušeností ze svých dalších olomouckých provozoven.

Vedle sladkých a slaných snídaní jídelníček zahrnuje zdravé svačiny s jogurtovým základem a müsli, sendviče, bagety,„denní“ polévku, těstovinové saláty včetně vegetariánských úprav, kuskus s tuňákem nebo například velkou obědovou polévku PHO. „Je to vydatná asijská polévka, plnohodnotné jídlo s nudlemi a hovězím masem, které mnoho lidí ještě asi nezná,“ vysvětlila Hodúrová. K domácím muffinům nebo cookies je možné vychutnat kávu ze směsi arabiky vytvořenou pouze pro univerzitní Coffee Library. „Pokud by někomu chutnala natolik, že by si ji chtěl uvařit doma, máme v plánu nabízet ji i v menších balíčky k prodeji,“ doplnila Hodúrová.

Nové bistro představuje zároveň prostor využitelný pro studentské akce, pracovní schůzky, přátelská setkávání i individuální relaxaci v pohodlných křeslech i s příruční knihovnou a časopisy. K dispozici je také malá IT zóna se čtyřmi iPady. „Studentům nabídneme prostor pro jejich studentské spolky, mohou se zde setkávat i se svými učiteli nebo pracovat také na společných projektech. Zároveň tady může strávit člověk odpoledne u stolečku sám a třeba si číst,“ zdůraznila Hodúrová. Nové bistro je otevřeno nejen studentům a univerzitním zaměstnancům, ale i náhodným kolemjdoucím. „Chceme, aby se u nás lidi cítili příjemně a rádi se vraceli,“ dodala.

Případné drobné nedostatky spojené se začátkem provozu chce vedení bistra kompenzovat zahajovacími slevami. „Nějakou dobu bude trvat, než si vše ´sedne ´, proto pro první dny zavádíme desetiprocentní slevu pro všechny zákazníky. Pro studenty potom počítáme se stálou slevou pěti procent,“ upřesnila Hodúrová.

Od nového roku našlo v Coffee Library zázemí také Studentské kariérní a poradenské centrum, které vzniklo na Univerzitě Palackého díky podpoře ministerstva školství, Olomouckého kraje a partnerství s Českou spořitelnou v loňském roce. Poskytuje poradenství a pomoc zejména v oblasti osobního rozvoje a kariéry, organizuje přednášky zajímavých osobností, workshopy nebo školení a rozvíjí spolupráci se zaměstnavateli v komerčním, neziskovém sektoru i ve státní správě.

Nové prostory bistra Coffee Library v areálu Zbrojnice na Biskupském náměstí jsou otevřeny od pondělí do pátku od 7 do 18.30.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.