Biologický věk stejně starých lidí se může lišit o více než třicet let

Ilustrační foto: Freeimages
úterý 7. července 2015, 16:14 - Text: Kateřina Černohorská

Třídní srazy nejsou jen o srovnávání dosažených životních úspěchů, lidé si na nich totiž často všímají i odlišného vzhledu stejně starých bývalých spolužáků. Jak je možné, že někteří ve svých osmatřiceti letech vypadají na více než čtyřicet a další zase jako mladíci? Na otázku se snažili odpovědět výzkumníci z americké Duke University, kteří zjistili, že za problematikou stojí biologický věk člověka, který se u stejně starých lidí může lišit až o desítky let.

Odborníci zkoumali celkem 1037 účastníků narozených mezi lety 1972 a 1973. V šestadvaceti, dvaatřiceti a osmatřiceti letech u nich testovali celkem osmnáct biologických faktorů, které mají vliv na stárnutí. Zaměřovali se na funkci vnitřních orgánů - jater, ledvin či plic, zkoumali imunitní systém a metabolismus, měřili také cholesterol a porovnávali kardiorespirační kondici těla. Studie se věnovala také tenkým cévkám na očním pozadí, které jsou zástupci cév mozkových.

Na základě těchto faktorů vědci stanovili biologický věk každé zkoumané osoby, v osmatřiceti letech se tak biologický věk některých pohyboval pod hranicí třiceti let, u dalších osob ovšem vystoupal téměř k šedesáti letům. „Většina výzkumů, které se věnují stárnutí, se zaměřuje na zkoumání seniorů. Jestli ovšem chceme být schopni včas zabránit nemocem, které se stárnutím souvisí, musíme stárnutí začít sledovat už u mladých lidí,“ vysvětlil autor studie Dan Belsky z univerzitního geriatrického centra.

Někteří účastníci výzkumu podle Belskyho stárli za jeden rok až o tři roky, někteří o rok, jiní ovšem v určitém období téměř nezestárli. Biologicky nejstarší ze zkoumaných osmatřicátníků měli také problém zvládnout některé testy rovnováhy a fyzické zdatnosti, které běžně podstupují senioři. Biologický věk podle odborníků sice závisí i na genetickém vybavení člověka, to ovšem biologický věk ovlivňuje jen zhruba z dvaceti procent. Největší vliv tak mají životní podmínky jedince, což dává vědcům naději, že jednou budou moci proces stárnutí zpomalit a dát tak lidem možnost delšího aktivního života.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.