BioLink přispívá k mezinárodní spolupráci biochemiků

Pavel Jaworek během stáže v belgickém Gentu.
Dole: Kristýna Pospíšková během stáže na Slovensku.
Foto: Katedra biochemie PřF UP
pondělí 27. ledna 2014, 07:17 - Text: Martina Šaradínová (PR) O-12

Čilé kontakty se zahraničními i tuzemskými výzkumnými pracovišti a vysokými školami, popularizaci vědeckých výsledků i zlepšení praktických dovedností studentů zatím přinesl projekt BioLink, který řeší katedra biochemie přírodovědecké fakulty ve spolupráci s dalšími partnery. Díky podpoře z evropských zdrojů uspořádala desítky workshopů a seminářů, přivítala vědce z ciziny a naopak do zahraničí vyslala na zkušenou 40 studentů a mladých výzkumníků.

Cílem projektu, který po 34 měsících skončí letos v červnu, je podpora spolupráce mezi akademickými, výzkumnými a aplikačními pracovišti působícími v biochemických oborech. Na mezinárodní úrovni se mohla rozvíjet díky zahraničním stážím na různých místech Evropy.

„Studenty a vědecké pracovníky jsme vysílali na měsíční stáže. Umožnili jsme to nejen posluchačům biochemie, ale například i botaniky a dalších oborů na přírodovědecké fakultě. V zahraničí se naučili nové metody, dokončili experimenty a profesně se posunuli o kus dál. V tom spatřuji největší význam projektu,“ uvedl jeho hlavní řešitel Marek Petřivalský.

Kristýna Pospíšková během stáže na Slovensku.

Měsíční stáž v Ústavu experimentální fyziky Slovenské akademie věd v Košicích absolvovala Kristýna Pospíšková. „Stáž mi pomohla k rozšíření znalostí v oblasti výzkumu a aplikací magnetických materiálů a technik. Seznámila jsem se s přípravou některých magnetických materiálů a zapojila se do studia jejich vlastností v biochemické oblasti,“ uvedla stážistka.

Naopak odborníci ze zahraničí přijeli do Olomouce prezentovat výsledky svého bádání. Semináře a workshopy jsou určené nejen pro studenty a výzkumníky, ale mezi účastníky nechyběli ani zájemci z řad veřejnosti. „Dosud jsme zorganizovali zhruba dvě desítky workshopů a seminářů. Uvítali jsme vědce ze Švédska, Polska, Argentiny, USA nebo Číny,“ řekla členka řešitelského týmu Lenka Luhová.

Další významnou aktivitou projektu jsou odborné stáže studentů v laboratoři klinické biochemie, Státní veterinární správy a společnosti Mikrochem. „Povinnost absolvovat stáže měli naši studenti vždy. Nyní jsme jim ale díky projektu zajistili skutečně špičkové laboratoře, jejichž pracovníci se našim posluchačům intenzivně věnovali. Zatím praxe absolvovalo třicet studentů, všichni si je velmi chválili,“ řekla Luhová.

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Celkový rozpočet činí 12,4 milionu korun.

BioLink navázal na dřívější projekt AescuLab – systematické laboratorní vzdělávání studentů a pracovníků vědy a výzkumu v oblasti Life Sciences s podporou e-learningu, který byl zaměřený na vzdělávání v oblasti laboratorních metod. Informace o workshopech, praxích a stážích se ukládají na upravený e-learningový portál projektu.

BioLink – Podpora spolupráce mezi akademickou sférou a praxí v oblasti biochemických oborů CZ.1.07/2.4.00/17.0007


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.