Bioetická konference k aktuálním etickým problémům v kardiologii

sobota 9. listopadu 2013, 15:33 - Text: Jiří Ehrmann (Redakční pošta)

Takové bylo téma XIV. bioetické konference s podtitulem Kde je tvůj poklad, tam je tvé srdce, která se konala 26. října 2013 v Arcibiskupském muzeu v Olomouci. Uspořádala ji olomoucká pobočka Moravsko-slezské křesťanské akademie, Etická komise FNO a LF UP, Muzeum umění Olomouc a Národní telemedicínské centrum. Konference se konala pod záštitou Mons. Jana Graubnera, arcibiskupa olomouckého, a byla spolufinancována Evropským sociálním fondem. Účastníci, kteří také mohli získat 4 kreditní body pro SZP, oprávněně očekávali, jak tvůrci odborného programu, prof. MUDr. Miloš Táborský, CSc., FESC, MBA, přednosta I. interní kliniky – kardiologické FN a LF UP a MUDr. Yvona Hrčková z téže kliniky, pojmou téma konference do bioetické oblasti.

O potřebě takových konferencí svědčí rozhovor s lékařem, výborným odborníkem, který na dotaz, jak vidí místo lékařské etiky v každodenní praxi, odpověděl, že obor, kterému se věnuje, je tak náročný, že si nedovede představit, že by mohl sledovat ještě další medicínský obor, jakým je lékařská etika.

Není náhodou, že si pacienti a vůbec celá česká veřejnost stěžují na nedostatek etiky lékařů, sester a dalších poskytovatelů zdravotní péče. Často jsou kritizovány školy, že se výuce etiky dostatečně nevěnují. Nicméně na vysokých školách se studenti etice nenaučí, s tím musí již na školu přijít. Jak ale včlenit etické zásady do denní klinické práce, to by mělo být předmětem pregraduálního a postgraduálního vzdělávání. Jak to v praxi dělat, vyznělo z přednášek, které vysoce předčily očekávání posluchačů. Na příkladu chorob srdce a cév bylo prezentováno nekonvenční pojetí lékařské etiky, které ve vyspělých západních zemích již dobře funguje ke spokojenosti pacientů i poskytovatelů zdravotní péče.

P. MUDr. Mgr. Lukáš Fošum, OP nazval úvodní přednášku Návrat ke kardiocentrismu, jak utéci od encefalocentrismu a egocentrismu. Rozvedl Descartovo pojetí těla a duše a srovnal je s dnešním teologickým pojetím, včetně „postavení“ srdce v tomto sytému.

Velmi přínosná byla přednáška prof. MUDr. Jana Holčíka, DrSc. z Ústavu sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví LF MU Brno. Soustředila se na potřebu účinné péče o zdraví, zaměřenou zejména na choroby srdce a cév, a byla opřena o jasná statistická data. Autor rovněž otevřel a také zodpověděl otázky o tom, jaká je péče o zdraví v ČR, jak je zde pojímáno zdraví coby sociální problém a jaká je zdravotní politika tohoto státu.

Klíčovými přednáškami konference byla sdělení autorů z I. interní kliniky – kardiologické FN LF Olomouc. Prof. Táborský se zabýval etickými problémy pacientů s defibrilátorem, MUDr. Eva Kociánová informovala o novinkách v léčbě kardiovaskulárních onemocnění, tématem přednášky Bc. Aleny Kmoničkové byla péče o pacienty při invazivních výkonech v kardiologii a Bc. Beata Brožová se věnovala pohybové aktivitě u kardiaků. Nadhozena byla řada závažných otázek: komu implantovat defibrilátor, jak postupovat u selhávajícího srdce, u koho jej deaktivovat, které invazivní výkony u nemocných s chorobami srdce zvolit, jak pacienta k výkonům připravit a jak ho opět „uvést“ do normálního života. Je ovšem možné se ptát, zda mají ti, kteří provádějí tak přísně sofistikovanou práci, skutečně čas a prostor uvažovat o etických otázkách. Prof. Táborský ve své přednášce ukázal, že to možné je. Odvolává se na etické normy zejména amerických lékařských společností, které jsou konsenzem odborníků mnoha oborů lidské činnosti a jsou publikované v mnohastránkových publikacích. V USA již dobře funguje rozsáhlý program s názvem Integrated Ethics, jehož cílem je implementace lékařské etiky do celého systému zdravotní péče. Bylo by žádoucí, jak poznamenal prof. Táborský, implementovat lékařskou etiku do každodenní klinické praxe právě takovým způsobem, tedy neformálně, na vysoké odborné úrovni a zároveň s vědomím vysoké hodnoty lidského života.

Přednášky budou publikovány na stránkách časopisu MSKA Dialog Evropa XXI.

Prof. MUDr. Jiří Ehrmann, CSc.,
II. interní klinika – gastro-enterologická a hepatologická
FN a LFUP Olomouc


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.