Bibliobox – komfortní vracení knih

Ředitelka knihovny Helena Sedláčková výbírá knihu z biblioboxu.
Foto: Pavel Konečný
pátek 3. ledna 2014, 09:36 - Text: Milada Hronová

Čtenáři Knihovny Univerzity Palackého budou moci vrátit vypůjčené knihy i časopisy bez ohledu na její otvírací dobu. Umožní to nový bibliobox v průchodu Zbrojnice. Stejný bude k dispozici také medikům na Teoretických ústavech.

„Chtěli bychom jej zprovoznit už příští týden. Chybí jen úprava knihovního řádu a informační polep,“ řekla Žurnálu nová ředitelka knihovny Helena Sedláčková, která se 1. ledna ujala funkce. Knihovna chce nápisy na biblioboxu vyřešit zatím provizorně, ty skutečné je možné aplikovat až při teplotě 15 stupňů.

Zařízení připomínající bankomat je pevně přimontováno k zemi. Jeho vnitřní kapacita se díky pružinám přizpůsobuje váze a množství odevzdaných svazků. Bibliobox budou pracovníci knihovny vybírat dvakrát denně. Vhozená kniha bude považována za vrácenou následující den. Do biblioboxu by se neměly vracet pouze CD a knihy Britského centra.

Ústřední knihovna usilovala o tuto službu již delší dobu. Nyní se jí to podařilo prostřednictvím projektu Natura. Investice činí přibližně 215 tisíc korun. Kromě průchodu ve Zbrojnici je druhý bibliobox instalován u vchodu do staré části Teoretických ústavů lékařské fakulty. Doposud byl bibliobox v Olomouci pouze ve Vědecké knihovně.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.