Bez nových technologií zničíme planetu, tvrdí biotechnolog Van Montagu

Marc van Montagu. Prezident Evropské biotechnologické federace na tiskové konferenci v Olomouci.
Foto: Pavel Konečný
úterý 18. června 2013, 07:25 - Text: Martina Šaradínová

O významu biotechnologií rostlin při zajišťování zdrojů obživy či zachování udržitelného rozvoje diskutují od včerejška vědecké špičky z celého světa v Centru regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. Přijeli na konferenci Olomouc Biotech 2013: Plant Biotechnology – Green for Good II.

„Na programu jsou témata jako genetické šlechtění obilovin, reakce rostlin na stresové podněty, zvyšování jejich odolnosti vůči stresu nebo bioenergetika a propojení biotechnologického průmyslu s akademickou sférou. Diskutovat se bude rovněž o možnostech využití geneticky modifikovaných rostlin v souvislosti s plány Evropské unie na rozvoj bioekonomiky,“ uvedl ředitel Centra regionu Haná Ivo Frébort.

Podle vědeckého ředitele centra Jaroslava Doležela je konference tematicky heterogenní. Za malý zázrak pak označil skutečnost, že se na konferenci podařilo získat profesora Marca Van Montagua, který je prezidentem Evropské biotechnologické federace. „Je to zakladatel metod genetického inženýrství. Metody, které vypracoval s profesorem Schellem, se dodnes využívají,“ zdůraznil Doležel.

Vědci musí umět komunikovat

Zajistit dostatečné množství potravy a neznečišťovat planetu – to je podle profesora Van Montagua hlavní výzva, která stojí před vědci v oblasti rostlinných biotechnologií. Podle něj se sice vědě a výzkumu v této oblasti daří, ještě důležitější je ale komunikace s veřejností, zvláště v otázkách geneticky modifikovaných rostlin.

„Některé nevládní organizace včetně Greenpeace již dvacet let lidem opakují, že geneticky modifikované organismy jsou nebezpečné. Žádné jejich tvrzení nikdy nebylo prokázáno, ale nikdo na to nebere zřetel. V lidech budují strach a averzi. V minulosti nebyl moc prostor pro vysvětlování. To se musí vědci naučit,“ soudí Van Montagu.  

Za největší riziko pro lidstvo považuje nekontrolovaný nárůst populace. „Není s tím spojena jen otázka zajištění dostatečného množství potravin, ale i potřeba udržitelnosti rozvoje, abychom neznečišťovali planetu. Pokud nevyužijeme vědu, výzkum a nové technologie, Zemi zničíme. Potřebujeme znásobit produkci zemědělství, ale na stejné ploše. Vědecky je to řešitelné, ale chybí politická vůle,“ uvedl Van Montagu. Podle něj lidstvo potřebuje rostliny, které využije nejen jako zdroj obživy, ale třeba i jako biomasu či v různých odvětvích průmyslu.

Konference má podpořit spolupráci

Cílem pětidenní konference, která navazuje na stejnojmennou akci z roku 2011, je podnítit spolupráci mezi různými oblastmi výzkumu, vývoje a inovací biotechnologií rostlin. Mezi významnými hosty na konferenci vystoupí profesor Heribert Hirt – představitel Evropské organizace pro rostlinnou vědu, nebo Kristin Bilyeu, která pracuje pro americké ministerstvo zemědělství, jež řídí zemědělskou výzkumnou politiku USA.

Mezi zvanými hosty je i Anastasios Melis, profesor Kalifornské univerzity v Berkeley, jehož zaměřením je fotosyntéza a bioenergetika rostlin, profesor Tony Bacic z Univerzity v Melbourne, který se mimo jiné zabývá strukturou, funkcemi a biosyntézou komplexních sacharidů a funkční genomikou obilovin. V neposlední řadě přijede i Yuri Gleba, generální ředitel společnosti Icon Genetics, která objevuje a vyvíjí nová biofarmaceutika (bioléčiva) a bílkoviny za využití zelených rostlin jako hostitelů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.