Betlémské světlo dorazilo do Olomouce

Betlémské světlo v Olomouci.
Foto: Petra Pášová / Olomoucký DENÍK
sobota 20. prosince 2014, 12:32 - Text: (caf)

Plamínek symbolizující přátelství a mír rozzářil v sobotu ráno olomoucké vlakové nádraží. Betlémské světlo dorazilo do Olomouce. Skauti světlo roznášejí do kostelů.

Vlak s brněnskými skauty přijel na druhé nástupiště chvíli před devátou. Jejich olomoučtí kolegové hned vytáhli připravené lucerničky, svíčky ve sklenicích a kdo mohl, ten si světlo připálil, popisuje Olomoucký deník.

„Je to všechno? Ještě někdo si chce připálit?“ ozvalo se po pár minutách, chvilku předtím než výpravčí zapískal na znamení odjezdu.

Někteří skauti oheň zapálený od věčného plamene v kapli postavené na místě, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus, rozváželi vlakem do dalších měst a obcí. Jiní se vydali na trasu po krajském městě.

„Betlémské světlo skauti roznáší už hodně dlouho a je to pro ně čest. Je to úkol, který jsme vždycky zvládli, a nikdy se nestalo, že bychom jej někam nedopravili. Určitě nás těší, že i díky nám může být Betlémské světlo třeba právě v Olomouci,“ podotknul pro Deník Michal Cukr.

Na cestu po olomouckých chrámech s rozzářenou lucernou, se vydala i Veronika Velčovská. „Je to pro mě velká událost. Nošení Betlémského světla a jeho předávání, je pro mě důležité a zároveň mi to připomíná, že se blíží Vánoce,“ pousmála se dívka.

Od neděle bude světlo v olomoucké katedrále sv. Václava, kde jej při slavnostní mši svaté předají skauti arcibiskupu Janu Graubnerovi, od nějž ho spolu s vánočním poselstvím přijmou představitelé veřejného života.

Pro plamínek z Betléma se lidé mohou vydat také na Štědrý den. V Olomouci mohou zamířit kromě chrámů také ke sloupu Nejsvětější Trojice na Horním náměstí, kde jej budou skauti a skautky rozdávat od 9 do 15 hodin.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.