Be2gether Middelburg - SKS Ateneo

středa 22. října 2014, 08:47 - Text: Redakční pošta - Pavel Režný

Smíšený komorní sbor Ateneo Univerzity Palackého v Olomouci má za sebou další úspěšná vystoupení v zahraničí. Jako účastník mezinárodního projektu partnerství s názvem Be2gether reprezentoval Českou republiku i svou alma mater na druhém setkání konaném v holandském městě Middelburg v provincii Zeeland druhý říjnový týden 2014. Dalšími účastníky byli zástupci z Norska, Polska a Turecka. Hostitelem byla tentokrát škola Scalda Middelburg (www.scalda.nl), v níž se kromě jiného vzdělávají také studenti v oblasti gastronomie.

Projekt Be2gether je zaměřen na dva hlavní cíle: kulturu a slow food. Nelze se proto divit, že kromě prohlídky města pyšnícího se dlouhou historií (Middelburg byl založen v 9. stol.), všichni společně absolvovali řadu gastronomických zážitků. Před tím, než jsme se plně zapojili do nabízených aktivit, jsme byli přijati na radnici starostou města, zazpívali si v dominantách města - kostelích Koorkerk a Nieuwe Kerk. Po nezbytné prohlídce školy s odborným výkladem mistrů kuchařů dostaly prostor k seberealizaci „kuchařské týmy“ z jednotlivých zemí. Pro všechny účastníky připravily ochutnávky plné kulinářských zážitků.

Mezi ty největší patřil např. tatarák ze soba, polský bigos nebo obalovaný jazyk z tresky. Češi připravili naše typické knedlo-vepřo-zelo a vynikající výsledek ještě vylepšili čerstvými perníčky.

V bohaté ochutnávce nechyběla tradiční úprava tureckého skopového, typická polévka z červené čočky a řada specialit holandské provenience prezentující zejména dary moře, ryby v různých úpravách teplé i studené kuchyně a známé holandské sýry. Na přípravě a cateringu se podíleli kromě vyučujících (Michelinských šéfkuchařů) i studenti Scaldy. Povedený Slow Food Festival zakončilo vystoupení SKS Ateneo. Vstřícné mezinárodní publikum si vynutilo i řadu přídavků. Poznávací tour po provincii Zeeland, které proběhlo následující den, bylo zakončeno ryze bio vegetariánským obědem na biofarmě.

Na zpáteční cestě jsme si zazpívali na několika neformálních vystoupeních v Bruselu (za velkého zájmu mnoha přihlížejících) a ve známém středisku francouzského Lotrinska Nancy. Závěrečný koncert se odehrál v místním kostele alsaského Nueve - Église (kanton Villé), v němž se pravidelně konají různá koncertní vystoupení. Vděčné publikum bouřlivě aplaudovalo výkonu SKS Ateneo UP Olomouc. Poslední představení jen korunovalo velmi úspěšný výjezd. Sbor se ho zúčastnil v komornějším počtu, řada členů se nemohla na zájezd uvolnit z pracovních nebo studijních důvodů a počet byl i limitován možnostmi projektu.

Další setkání všech partnerů se uskuteční ve dnech 4. - 8. března 2015 v Olomouci.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.