Barokní slavnosti zaberou téměř celý červenec

Michal Mačuha jako Orfeus ve stejnojmenné opeře Claudia Monteverdiho.
Foto: Milada Hronová
sobota 27. června 2015, 11:35 - Text: Milada Hronová

Nádherné kostýmy, působivé melodie i strhující děj nabídnou Olomoucké barokní slavnosti. V podání souboru Ensemble Damian zazní během 24 večerů sedm operních titulů s 19 sólisty včetně tří německých kontratenorů, belgického sboru a dirigenta. Na produkcích se vystřídá více než 60 hráčů na historické nástroje, o výměny scén repliky barokního divadla se postará pětice mašinistů.

„Každá opera, kterou letos nabídneme, představuje zásadní titul pro baroko. Od jeho rané podoby až po pozdní projev směřující ke klasicismu. Mezi tyto tituly jsem vložil speciální opery, polystylové Saeculum coronatum, pololidové frašky Josefa Schreiera a můj vlastní pohled na baroko v podobě opery Endymio,“ uvedl ředitel festivalu Tomáš Hanzlík z katedry hudební výchovy.

Letošní dramaturgie slavností přinese v úvodu jevištní práci dvanáctiletého Wolfganga Amadea Mozarta Apollo et Hyacinthus. Druhým dramaturgickým pilířem je česká verze jedné z nejslavnějších oper historie Orfea Claudia Monteverdiho. Naopak závěr festivalu bude patřit opernímu hitu Antonia Vivaldiho La Senna festeggiante, oslavujícímu krále Ludvíka XV.  Mezi tyto světové tituly pořadatelé zařadili i díla domácí produkce. Opery dřevohostického kantora Josefa Schreiera sice nevěnčí hvězdná sláva, ale jejich atraktivita spočívá v naprosto unikátních námětech.

Olomouckou produkci zastupuje volná rekonstrukce kuriózního alegorického melodramatu olomouckého rodáka Antonína Saletky Korunované století/Saeculum coronatum, premiérovaného v Olomouci v roce 1724.

„Snažil jsem se opery poskládat kontrastně a s gradací. Za největší hit považuji poslední operu La Senna festeggiante Antonia Vivaldiho,“ řekl Hanzlík.

Před každou operou slibují i letošní barokní slavnosti tafelmusik, po operním přestavení pak zájemci mohou absolvovat komentované prohlídky Sarkanderovy kaple a kostela sv. Michala s výstupem na věž.

Olomoucké barokní slavnosti potrvají od 1. do 24 července. Budou je doprovázet i speciální prohlídky města zaměřené na barokní skvosty. Konají se vždy v pátek a sobotu od 17 hodin.

Město Olomouc připravilo pro návštěvníky i speciální pobytové balíčky, které podle náměstka primátora Pavla Urbáška zahrnují kromě ubytování s bonusy také vstupenky na Olomoucké barokní slavnosti a turistické karty Olomouc Region Card.

Více ZDE.

 

 

 

 

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.