Barokní komiks odjel z Olomouce do Prahy

Detail šestimetrového plátna.
Foto: MU Olomouc
čtvrtek 31. července 2014, 11:23 - Text: Pavel Konečný

Monumentální obraz s kočárem kardinála Troyera se na tři měsíce odstěhoval z Arcidiecézního muzea na Pražský hrad.

Šestimetrový obraz z dílenského okruhu malíře Františka Vavřince Korompaye zachycuje vjezd kardinála Troyera do Olomouce při příležitosti jeho uvedení na biskupský stolec v roce 1747. Obraz o rozměrech 104 na 641 centimetrů nechal jako připomínku intronizace Ferdinanda Julia Troyera namalovat jeho synovec Ferdinand hrabě Troyer až v roce 1783.

Podle historičky umění Heleny Zápalkové zobrazuje tuto slavnostní událost s barokní okázalostí jako na filmovém plátně. „Na pozadí olomouckých domů vidíme dlouhý, hierarchicky řazený průvod. V čele jel oddíl měšťanské gardy na koních, následují kočáry opatů nedalekých klášterů. Za nimi jeli na koních i v kočárech biskupovi vazalové a hudebníci. A v samotném středu průvodu je zachycen biskup Troyer ve slavnostním kočáře, obklopen pěšími hajduky ve slavnostních uniformách. Za jeho kočárem pak následují kanovníci, rovněž ve zdobených kočárech, z nichž některé zapůjčil právě biskup. V závěru průvodu se pak jakoby krčí podstatně skromnější kočáry městských radních,“ popsala děj na obraze Zápalková.

Až realisticky přesné zobrazení různých typů barokních kočárů je také důvodem stěhování obrazu na výstavu Zapřažená krása: kočáry, saně a nosítka 18.–20. století v Jízdárně Pražského hradu, která se koná od konce srpna do poloviny října.

Samotný Troyerův slavnostní kočár v olomouckém Arcidiecézním muzeu i nadále zůstává.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.