Autobus číslo 28 končí

Ilustrační foto: Jiří Kopáč / Olomoucký DENÍK
úterý 7. dubna 2015, 07:21 - Text: (caf)

Olomoučané se budou muset rozloučit s autobusem číslo 28. Na nákup nebo do multikina v Olomouc City je ale bude i nadále vozit linka 27, která navíc objede celou nákupní zónu. Cestující by podle radnice změnu příliš pocítit neměli, uvedl Olomoucký deník.

Osmadvacítku si platilo obchodní centrum. V průzkumech ale vyšlo, že spoj není využívaný a jeho provoz se nevyplatí. Autobusy jezdí na lince 28 k Olomouc City od hlavního nádraží přes tržnici a třídu Svornosti. Provoz na žádost obchodního centra zahájila v září 2013. V pracovní dny jel autobus pouze čtyřikrát v noci, ve dnech pracovního klidu devětkrát. „Město za to dostávalo zhruba pětapadesát tisíc korun měsíčně. Ukázalo se ale, že linka nebyla využitá,“ sdělil olomoucký primátor Antonín Staněk. Společnost proto podala výpověď.

„Výpověď trvá dva měsíce, kdy nám bude platit příslušný příspěvek. Dotovaná linka bude zrušena. Zřejmě dojde k úpravě jízdního řádu, ale cestujících se to výrazněji nedotkne,“ dodal primátor, který se na radnici stará o dopravu. Sedmadvacítka jako okružní linka 27 by měla podle Deníku obsloužit celý prostor před obchodním centrem.

„Důvodem výpovědi je i to, že v současné době probíhají jednání mezi zástupci hypermarketu Globus, Olomouc City a Asko ohledně úpravy zastávky mezi Globusem a Askem. Předpokládá se, že linka 27 se po dobudování zastávky u Globusu stane linkou okružní, tedy projíždějící obě zastávky v areálu,“ řekl  Staněk. Kvůli stavbě obchodního domu Asko zrušil dopravní podnik dočasně zastávku Globus, kterou nahradil zastávkou Olomouc City.

Dovoz nakupujících si platí obchoďáky. Pokud v Olomouci autobusy zajíždějí k podnikům, firmy na ně přispívají. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.