Autismus dvojím pohledem

čtvrtek 3. dubna 2014, 15:26 - Text: (Redakční pošta)

Přednášku na toto téma si mohli vyslechnout studenti a další zájemci v kavárně Café 87, která se konala v úterý 24. března od 17 hodin.

Slova se ujala odbornice na autismus, zakladatelka občanského sdružení JAN-Olomouc (Jdeme autistům naproti-Olomouc, o. s.) a v neposlední řadě maminka patnáctileté slečny s těžkou formou autismu, paní Mgr. Markéta Jandeková.

Pokud byste čekali klasickou „školní přednášku“, byli byste překvapeni. Nehovořilo se pouze o tom, co je autismus, jaké máme typy apod., ale zejména o vlastních zkušenostech paní Jandekové, o životní cestě - její, manželově a dceřině, která se změnila přidělením diagnózy, doprovázenou bezradností s nalezením vhodného místa, kde by se mohli sdružovat s jinými rodiči, jichž se dotýkala stejná problematika. Z těchto důvodů se manželé Jandekovi spolu s dalšími aktivními rodiči rozhodli pořádat schůzky na podporu rodičů a volnočasové aktivity pro děti s autismem, přičemž tato činnost nakonec vyústila v založení občanského sdružení JAN-Olomouc, o. s. roku 2006. Zařízení nabízí službu rané péče, mateřské integrační centrum, různé kroužky a volnočasové aktivity a také nácvik sociálních dovedností. Odborníci zde využívají nejrůznějších terapií a metod – Son-Rise program, senzitivní terapie, BabySigns, VOKS systém a další.

Dotkli jsme se také poměrně palčivé otázky integrace, resp. inkluze a toho, zda je vůbec u dětí s autismem možná, jak je realizovaná u nás v České republice a v zahraničí – paní Jandeková se s námi podělila o své zkušenosti z Irska, Španělska a Nizozemí, kde načerpala informace nejen z oblasti skupinové integrace.

Prostor vyjádřit se a podělit se o své zkušenosti dostala také přítomná PhDr. Alena Říhová, Ph.D., která působí jako odborný asistent při Ústavu speciálněpedagogických studií Pedagogické fakulty UP, zabývá se problematikou autismu a v době svých studií se věnovala dobrovolnické činnosti právě u dcery paní Mgr. Jandekové. Dalším dobrovolníkem, který v současnosti dochází za chlapcem s dětským autismem, byla studentka oboru Logopedie Lucie Václavíková, která taktéž dostala slovo.

Závěr patřil tradičně dotazům. Více se diskutovalo o již zmíněné integraci, o kontroverzní terapii pevného objetí či o samotném občanském sdružení JAN-Olomouc.

Děkujeme všem zúčastněným a srdečně zveme na další akce pořádané Asociací studentů speciální pedagogiky, o. s. Více informací na www.facebook.com/assp.asociace.

Lucie Václavíková a Alena Tušlová 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.