Ať žije král!

Richard Hála jako majálesový král Richard I. a již jen jeho poddaný Jaromír 99.
Fotogalerie: Pavel Konečný
úterý 5. května 2015, 17:33 - Text: Pavel Konečný

Olomoucký majáles, který potrvá až do pátku, má nového krále, kanoistu Richarda Hálu. Korunu mu předal odstupující Jaromír Švejdík z kapely Priessnitz.

Majálesový průvod se vydal dvě hodiny po poledni ze Zbrojnice k radnici. Bubnování, řinčení a provolávaní slávy univerzitě, městu i majálesu zastavovalo kolemjdoucí i dopravu.

Při korunovačním ceremoniálu dostal nový král plášť z rukou náměstka hejtmana Radovana Rašťáka, hermelín mu připjal náměstek olomouckého primátora Martin Major a žezlo předal rektor Jaroslav Miller. Aby se stal skutečným králem majálesu, potřeboval ještě korunu. „Ta koruna mi byla malá, takže se jí docela rád zbavuji,“ přiznal Švejdík známý pod přezdívkou Jaromír 99. Své roční kralování označil za krásné. „Tento rok bude asi o sportu, takže sportu zdar. Ať žije král Richard první!“ zvolal a zaplněné náměstí před novým králem pokleklo.

„Jsem rád, že jsem získal toto královské žezlo a doufám, že se pod mým vedením stanete letošní rok všichni kánoisty,“ řekl svým poddaným Richard I.

Rektor Jaroslav Miller, který pro dnešní den udělil celé univerzitě volno, prohlásil, že volba krále byla vyvážená. „Minulý rok jsme zvolili moudrého, zkušeného umělce a barda, letos, jak vidíte, krásného, mladého, dynamického sportovce. Richarde, doufám, že nám budeš vládnout spravedlivě,“ řekl Miller.

Průvod se poté vydal na Korunní pevnůstku, hlavní místo majálesových oslav. Už při prvních tónech kapely Come and Play začalo hodnocení masek. Posuzovali je oba králové a předseda akademického senátu Jiří Langer. Na vítězi se shodli hned – Bylo nás pět v podání čtyř studentů výtvarné výchovy. Pátého nesli na nosítkách. Petr Bajza byl však jen poloviční.

„Habrováci ho sejmuli,“ vysvětlovali čtyři pozůstalí. Třetí majáles pro ně znamenal druhou výhru v soutěži, loni zvítězili s kazachstánským komiksem, když byli za Barneyho a Marvela. „Děláme to kvůli srandě,“ přiznal Čenda Jirsák, ve skutečnosti David Bartoš.

Román Karla Poláčka znají z televizního zpracování nebo z audio poslechu. „Já jsem to i četl,“ dodal Zilvar z chudobince, neboli Ondřej Maslák. Za Édu Kemlika byl převlečen Dominik Tyl a postavu Antonína Bejvala vzal na sebe Rostislav Pospíšil.

Spolu s nimi si na hradebním vale užívaly sluníčka i spolužačky. „To je Rampepurda,“ ukazoval na jednu z nich převlečený Bejval. Téměř prvorepublikové oblečení na sobě měli z rodinného šatníku. Jen Tyl si kostým koupil dnes ráno v second handu za 39 korun.

Majáles dnes nabízel nepřeberné množství aktivit v parku, ale především hudbu. Koncertování zahájily skupiny Come and Play a Kašpárek v rohlíku. Poslední položka programu měla stanovený začátek na první hodinu po půlnoci.

Majáles trvá až do pátku. Více o něm ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.