Astma vzniká častěji u dětí, které po narození hodně přibraly

Ilustrační foto: Freeimages
pátek 9. ledna 2015, 08:24 - Text: Kateřina Černohorská

Odborníci z britské univerzity v Bristolu se snažili přijít na souvislost mezi raným vývojem novorozenců a jejich pozdějším rozvojem astmatu. Zjistili, že u dětí, které v prvních třech měsících od narození hodně přibraly, existuje větší riziko vzniku tohoto onemocnění než u ostatních.

Vědci porovnali údaje 9723 lidí, narozených v devadesátých letech. U 13,9 procent z nich se astma vyvinulo v osmi letech, 13,2 procent jím začalo trpět ve čtrnácti a 15,3 procent v sedmnácti letech. Přišli na to, že děti, které po narození přibraly více než ty ostatní, byly náchylnější k rozvoji astmatu ve všech třech věkových kategoriích.

Vyšší váha po narození podle odborníků souvisí také s nižší funkcí plic a s vyšší citlivostí dýchacích cest. Děti, které více přibraly až v období mezi třetím a sedmým měsícem měly oproti tomu vyšší funkci plic a problémy s astmatem u nich nejvíce začínaly kolem patnáctého roku věku.

„Z našeho výzkumu je jasné, že vysoké přibírání v raném dětství souvisí s pozdějším rozvojem astmatu. Přesto stále nevíme, co přesně za tímto problémem stojí. Mohl by to být fakt, že z důvodu zvýšení váhy dojde k abnormálnímu rozvoji plic a imunitního systému. Abychom si ovšem mohli být jistí, budeme se problematikou muset zabývat do větší hloubky,“ sdělila Agnes Sonnenschein-van der Voortová, která studii vedla.

Astma patří po celém světě k nejrozšířenějším chronickým onemocněním. Jen ve Velké Británii jím trpí více než pět milionů lidí, zároveň na ně umírají až tři lidé denně.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.