Arcibiskup prožije Štědrý den s bezdomovci

Arcibiskup Jan Graubner.
Foto: Wikipedie
sobota 21. prosince 2013, 09:42 - Text: Pavel Konečný

Přibližně dvě stovky obědů vydá Arcidiecézní charita Olomouc na Štedrý den bezdomovcům. Ke stolu s nimi tradičně zasedne i arcibiskup Jan Graubner.

„Během Štědrého dne se setkávám s lidmi bez domova nejen proto, že potřebují pomoc. Tu jim v nějaké míře nabízíme skrze Charitu, ale jde i o osobní setkání, o lidský vztah. Tam si vždy znovu uvědomuji, že Bůh nás miloval jako první. U těchto lidí se můžeme učit nezištně milovat s jediným důvodem k lásce. Tím důvodem je Kristus, který se v nás rodí, když začínáme milovat. I o tom je poselství Vánoc,“ uvedl arcibiskup.

Společný čas kněží a lidí bez přístřeší bývá vyplněn duchovním rozhovorem, zpěvem koled a nakonec i obědem, letos čočkovou polévkou. Večer se podává řízek s bramborovým salátem a klienty osobně obsluhuje i prezident Arcidiecézní charity páter Bohumír Vitásek.

„Každý z klientů obdrží navíc balíček s potravinami a základními hygienickými potřebami. Na stolech nechybí vánoční cukroví. Nemalou pomoc zajišťují v tomto období dobrovolníci,“ řekl vedoucí střediska pro lidi bez domova Petr Prinz.

Na Slavnost Narození Páně 25. prosince je pro lidi bez domova připraven guláš, na který si mohou zajít opět do nízkoprahového denního centra Charity Olomouc.

Podle odhadů sociálních pracovníků přebývá v Olomouci bez střechy nad hlavou více než 600 lidí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.