Archivní dokumenty připomenou atmosféru obnovení Univerzity Palackého před 70 lety

Repro: Žurnál UP
neděle 21. února 2016, 08:15 - Text: Velena Mazochová

Události, které před 70 lety provázely znovuobnovení druhé nejstarší univerzity v České republice, přiblíží výstavní projekt připravený ve spolupráci Knihovny a Archivu Univerzity Palackého. Vernisáž výstavy bude 23. února ve Zbrojnici. Přístupná bude do konce letošního roku.

Výstava umístěná v prostorách recepce a noční studovny v přízemí Ústřední knihovny ve Zbrojnici je určena zejména studentům. „Proto jsme zvolili prostor, který je přístupný téměř 24 hodin denně. Neusilovali jsme o vyčerpávající výklad událostí, návštěvníci by měli získat základní povědomí o obnovení univerzity v roce 1946 a spojit si jména jako Fischer, Smetana nebo Vejdovský s konkrétními tvářemi,“ vysvětlil záměr pořadatelů pracovník knihovny Jindřich Juráš.

S počátky novodobé historie olomoucké univerzity se zájemci seznámí prostřednictvím reprodukcí archivních dokumentů, ukázek z dobového tisku a fotografií, které se nacházejí ve fondech univerzitního archivu. Obsáhnou období od schválení zákona o obnovení UP až po příjezd prezidenta republiky Edvarda Beneše do Olomouce a slavnostní otevření 21. února 1947.

„Výstava seznamuje s klíčovými daty obnovení olomoucké univerzity a prezentuje osobnosti, které stály u jeho zrodu – zejména rektor Josef Ludvík Fischer a první děkani teologické, filozofické a lékařské fakulty,“ přiblížila ředitelka Archivu UP Renata Klvačová.

Jako poselství dnešní generaci studentů vybrali pořadatelé část textu „Duše Olomouce“, kterým někdejší posluchače obnovené univerzity oslovil spisovatel, překladatel a pozdější univerzitní knihovník Otto Babler.  „Jde o pasáž týkající se genia loci Olomouce, které mohou ocenit i současní studenti.  Chtěli jsme tak zároveň připomenout, že myšlenka, kterou se město i univerzita prezentují, platila už v roce 1946,“ doplnila Renata Klvačová. Výstavu uzavírá část projevu Josefa Ludvíka Fischera, který v něm zdůraznil význam existence obnovené olomoucké univerzity a převzal zodpovědnost za její budování a další rozvoj.

Vernisáž se uskuteční v úterý 23. února 2016 ve 13 hodin v přízemí Ústřední knihovny za účasti rektora UP Jaroslava Millera.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.