Archeologové z hradecké univerzity odtajňují poklady neolitu

Vykopávky v Hradci Králové.
Foto: Jan Severa
sobota 18. října 2014, 14:43 - Text: Jana Opočenská

Sedm tisíc let starý neolitický rondel objevili v Plošticích nad Labem archeologové z Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové. Unikátní stavbu našli díky leteckému archeologickému průzkumu. Momentálně na vykopávkách pracuje třicítka studentů.

„Předpokládáme, že šlo o místo, kde se na vnitřním kruhovém shromažďovacím prostranství mohly odehrávat aktivity související s pravěkým náboženstvím, neolitickým zemědělským kultem úrodnosti a plodnosti, nebo jednání spojená s organizací mladoneolitických kolektivů,“ popsal vedoucí výzkumu Jaromír Kovárník z katedry archeologie.

Na místě se našly zlomky keramiky s vypíchanou výzdobou, což je typická technika východočeského pravěkého osídlení. Dále také kamenné broušené nástroje, zlomky kamenných mlýnků k drcení obilí nebo pískovcové brousky. Za těmito objevy stojí především studenti.

„Získávají zde potřebné odborné zkušenosti ve vedení archeologických výzkumů, preparování archeologických objektů, studování sledu vrstev i v zaměřování a komplexní dokumentaci terénních situací. Naši posluchači mají možnost studovat všechny uvedené nálezy v originále,“ uvedl Kovárník.  

Pravěkou stavbu tvoří tři kruhové příkopy hluboké až čtyři metry. Průměr vnějšího příkopu měří 117 metrů. Rondel má čtyři vstupy, z nichž je každý orientovaný na jednu světovou stranu. Nově nalezený kruhový příkop doplňuje dvojici podobných a již prozkoumaných neolitických staveb na Královehradecku. Ploštický rondel však není poslední, letecké snímkování vědcům pomohlo nalézt hned několik dalších, které na průzkum teprve čekají.

Všechny objevy potvrzují, že okolí Hradce Králové bylo v mladším neolitu významnou sídelní oblastí.  Zdejší vykopávky mají i mezinárodní význam, jelikož doplňují mozaiku poznatků o rondelech celé střední Evropy.  Vědci se také domnívají, že podél řeky Labe vedla důležitá pravěká stezka. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.