Antonín Staněk s pokorou a ctí přijal primátorský řetěz

Bývalý primátor Martin Major předává řetěz svému nástupci Antonínu Staňkovi.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 10. listopadu 2014, 13:24 - Text: Pavel Konečný

Dosavadní proděkan pedagogické fakulty a vedoucí katedry společenských věd Antonín Staněk se dnes stal 24. olomouckým starostou či primátorem v historii města.

Pro lídra sociální demokracie Antonína Staňka hlasovalo na dnešním ustavujícím zasedání nového zastupitelstva 28 ze 44 přítomných zastupitelů. V sále chyběl pouze lídr hnutí Ano Milan Feranec, jehož kolegové se vyslovili proti Staňkovi, stejně jako hnutí ProOlomouc. Občané pro Olomouc se hlasování zdrželi.

RADA MĚSTA OLOMOUCE
Primátor:
Antonín Staněk (ČSSD)
Náměstci:
Jaromír Czmero (ČSSD), Pavel Urbášek (ČSSD), Aleš Jakubec (TOP 09), Martin Major (ODS), Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL)
Neuvolnění radní:
Filip Žáček (ČSSD), Miroslav Petřík (ČSSD), Michal Giacintov (KDU-ČSL), Čestmír Neoral (ODS), Anna Taclová (TOP 09)

Než kandidaturu přijal, měl Staněk před hlasováním krátký proslov. Řekl v něm, že komunální politiku považuje za službu občanům.

„Jsem připraven poskytnout své znalosti a zkušenosti městu Olomouci, kde jsem se narodil, kde žijí moji rodiče, přátelé, kamarádi a známí. A věřím, že spolu se mnou tak budou činit i členové Rady města Olomouce, která je významným způsobem obměněna a jenom stranická příslušnost nemusí znamenat, že jejich způsob myšlení se nemění. Přece jsme lidé a každý máme svůj vlastní názor na věc,“ prohlásil Staněk. Reagoval tím na projevy opozičních zastupitelů, kteří nesouhlasili s jeho volbou ani se sestavením „staronové“ koalice.

Staněk deklaroval, že chce navázat na vše dobré, co jeho předchůdci za posledních 163 let vykonali. „Chci navázat na jejich poctivou a zodpovědnou práci a podněcovat všechny politické subjekty v tomto nově zvoleném zastupitelstvu města, bez ohledu na pravici či levici ke společné práci pro naše město, pro naše občany. Ti si to totiž zaslouží. S pokorou a ctí přijímám,“ řekl.

Zastupitelé poté zvolili náměstky primátora i členy rady.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.