Antonín Staněk primátorem, další dva akademici jeho náměstky

Antonín Staněk: proděkan pedagogické fakulty bude novým olomouckým primátorem.
Foto: Jiří Kopáč, Olomoucký DENÍK
neděle 12. října 2014, 23:46 - Text: (caf)

Na vytvoření většinové koalice na olomoucké radnici ve složení ČSSD, ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se v neděli dohodli zástupci těchto politických stran. Vítěz voleb, hnutí ANO v čele s Milanem Ferancem, je tak mimo hru a skončí v opozici. Informaci přinesl Olomoucký deník.

Čtyřčlenná koalice bude mít v 45členném zastupitelstvu většinu 24 zastupitelů.

„Volební strany se shodly na hlavních prioritách při správě statutárního města Olomouce ve volebním období 2014 až 2018. Těmi jsou rozvoj Olomouce jako sebevědomé metropole vzdělanosti a kultury a otevřená radnice a zodpovědné hospodaření města," stojí v Dohodě o koaliční spolupráci pro volební období 2014 až 2018. Programové teze chce koalice předložit na první schůzi nového zastupitelstva.

Tři akademici ve vedení města

Vedení olomoucké radnice 2014-2018

primátor:

Antonín Staněk (ČSSD)

náměstci:

Pavel Urbášek (ČSSD) - školství, vnější vztahy a informace

Aleš Jakubec (TOP 09) - koncepce a rozvoj

Martin Major (ODS) - odbor majetkoprávní a ekonomický

Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL) - evropské projekty, sociální věci, bytová politika

Jaromír Czmero (ČSSD) - doprava a životní prostředí

neuvolnění radní:

Filip Žáček (ČSSD)

Miroslav Petřík (ČSSD)

Michal Giacintov (KDU-ČSL)

Čestmír Neoral (ODS)

Anna Taclová (TOP 09)

Primátorem se podle dohody má stát lídr sociální demokracie a proděkan pedagogické fakulty Antonín Staněk. Jeho náměstky budou ředitel archivu Univerzity Palackého Pavel Urbášek (ČSSD) a Aleš Jakubec (TOP 09) z fakulty tělesné kutury. Dalšími náměstky se stanou Jaromír Czmero (ČSSD), odstupující primátor Martin Major (ODS) a Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL). V radě města zasedne i profesor Čestmír Neoral (ODS) z lékařské fakulty.

Nový primátor si prý chce nejprve pořádně prohlédnout rozpočet města. „Pak se můžeme ptát, nač jsem přišel a jak hodlám hospodařit,“ řekl deníku Staněk.

Na olomoucké radnici se tak po čtyřech letech opakuje situace, kdy vítěz voleb končí v opozici. Tehdy to byl úděl sociální demokracie, proti které se spojily strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

"Kluci se znají"

Vítěz olomouckých voleb Milan Feranec z hnutí ANO podle svých slov i s takovouto variantou počítal. „Nechtěli žádnou změnu, pustit mezi sebe nový element. Všechno funguje, jak má, tak co by měnili,“ reagoval na čerstvě oznámenou dohodu, která jeho hnutí vyšachovala ze hry o vedení města. Podle Deníku také prohlásil, že „kluci se znají, tak se domluvili.“

Podle Martina Majora (ODS), odstupujícího primátora a budoucího náměstka nového primátora, s ním prý hnutí ANO případnou variantu koalice s občanskými demokraty vůbec neřešilo. Deníku potvrdil, že občanští demokraté z pozice třetího místa v počtu mandátů vyčkávali, jak dopadne dohoda mezi prvními dvěma vítězi voleb.

Opozice: nezavislí, ANO a komunisti

„Přijde mi to jako výsměch voličům. O to víc jsme připraveni sledovat, co se bude v zastupitelstvu dít,“ komentovala dohodu jednička sdružení Občané pro Olomouc Dominika Kovaříková.

Komunální volby v Olomouci vyhrálo ANO s 23,4 procenty. Druhá byla ČSSD s 18,7 procenty. Následovaly ODS, KDU-ČSL, TOP 09, KSČM, sdružení Občané pro Olomouc a hnutí ProOlomouc.

K urnám přišlo 31,76 procenta voličů.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.