Anketa: Jaký byl rok 2015 pro Univerzitu Palackého?

Ilustrační foto: Kristýna Erbenová
čtvrtek 31. prosince 2015, 08:06 - Text: (red)

Dnešek je posledním dnem roku 2015. Je čas bilancování. Představitelům fakult a univerzity jsme proto položili otázku: Kterou událost letošního roku považujete za nejdůležitější, a to jak v akademickém, tak neakademickém světě? 

Jaroslav Miller, rektor:

V akademickém světě považuji za důležité, že Univerzita Palackého v roce 2015 rostla po všech stránkách, především ve vědecké (řada nových objevů) i pedagogické oblasti (nově akreditované obory) a zlatým hřebem bylo udělení ERC grantu profesoru Michalu Otyepkovi. Obrovský úspěch pro Michala i pro UP. 

V neakademické oblasti je pro mne zásadní skutečnost, že Evropa zůstala ostrůvkem stability v rozbouřeném světě, kéž by tento stav trval i v roce 2016. Klimatická dohoda z Paříže má stejnou důležitost. V osobním životě mám radost z narození neteře a přeji jí, aby se narodila do bezpečného a bezkonfliktního světa. 

Milana Hrušáková, děkanka právnické fakulty:

Největší událostí akademického roku je pro mě jednoznačně historicky první habilitační řízení na právnické fakultě. Krátce po získání akreditace v oboru Občanské právo se nám podařilo vyprodukovat docenta vysoké odborné úrovně. Navíc se rozběhla další habilitační řízení našich akademických pracovníků na jiných právnických fakultách. Dvě jsou na Slovensku již dotažená do konce a další spějí k úspěšnému cíli. 

V osobním životě si pak užívám narození prvního vnoučete. Netušila jsem, že tato událost se mnou tak zacvičí. Čtyřměsíčnímu Igorovi v každé volné chvíli přednáším o právech dítěte, je rozkošný. 

Peter Tavel, děkan cyrilometodějské teologické fakulty:

Když opominu to, že jsme certifikovali metodiku DIPEx (poslední kněz, kterému se podařilo získat patent, byl Jozef Murgaš v roce 1904 za bezdrátovou telegrafii), za nejdůležitější událost roku 2015 považuji hlavně to, že i navzdory mému bláznivému děkanování CMTF ještě existuje. Na svoje pero, kterým podepisuji dokumenty, slibuji, že v dalším roce již nebudu s tímto potenciálem stability naší „boží fakulty“ hazardovat. 

Zbyněk Svozil, děkan fakulty tělesné kultury:

Z celkového pohledu pro FTK nebyl rok 2015 nějak zásadně převratný. Pro mě je velmi důležité, že i v tomto roce se podařilo udržet finanční rovnováhu a stabilitu celé fakulty. Přesto je možné zaznamenat několik skutečně důležitých faktů. Podařilo se prodloužení habilitačního řízení a řízení ke jmenování profesorem v programu Kinantropologie. FTK má potvrzené další prodloužení důležitých oborů, jako je Rekreologie a Trenérství a sport. Zásadní změnou v této oblasti je získání akreditace NMgr. oborů vyučovaných v anglickém jazyce, a to Physical Activity and Active Living a Adapted Physical Activity. Podařilo se ukončit první etapu výstavby Aplikačního centra BALUO a zahájit výstavbu spojovacího koridoru mezi testovací halou a testovacím bazénem. Podařilo se dále udržet pozitivní trend v publikačních výstupech, spočívající zejména v posunu kvality těchto výstupů. FTK je v oboru Tělesná výchova a sport hodnocena jako nejlepší, stejně jako je již opakovaně vyhlášena Fakultou roku v hodnocení studentů. Podařilo se získat pět výzkumných projektů GA ČR, pokračujeme ve výzkumných projektech s USA. 

Za mimoakademické úspěchy považuji na dnešní dobu pozitivní a dělné klima na fakultě. Za to bych chtěl všem velmi poděkovat a popřát do roku 2016 vše dobré, pevné zdraví a spokojenost jak v práci, tak osobním životě. 

Milan Kolář, děkan lékařské fakulty:

Osobně nerozlišuji mezi akademickým a neakademickým světem a tyto dvě oblasti se v mé mysli i praktickém životě velmi úzce prolínají. Rok 2015 byl pro mne rokem, kdy končilo mé první funkční období děkana Lékařské fakulty Univerzity Palackého a současně důležitou životní etapou, kdy jsem kandidoval do druhého funkčního období. Skutečnost, že jsem byl dne 21. dubna 2015 zvolen děkanem na druhé funkční období, resp. že jsem dostal důvěru akademické obce naší fakulty, považuji v mém životě za nejvýznamnější událost roku 2015. Vědomí, že mohu dokončit započatou práci z prvního funkčního období je pro mne velkou poctou, ctí a současně i závazkem, který jsem přijal s velkou pokorou. Z celého srdce si přeji, aby LF UP v roce 2016 nadále prosperovala a aby se na ní úspěšně prolínaly tři kvalitní oblasti – perfektní výuka, úspěšné vědecko-výzkumné aktivity a špičková léčebně-preventivní činnost. Současně bych byl rád, kdyby všichni učitelé a studenti považovali fakultu za svou srdeční záležitost, na kterou jsou právem hrdi. Jsem přesvědčen, že motto LF UP „mente et corde“ se bude nadále naplňovat v plném rozsahu. 

Ivo Frébort, děkan přírodovědecké fakulty:

Pro mě je to konference Green for Good III, kterou v červnu pořádalo na přírodovědecké fakultě Centrum regionu Haná ve spolupráci s Evropskou biotechnologickou federací. Konference přivedla do Olomouce britského chemika Johna Picketta a řadu dalších světových odborníků a umožnila nám se zase trochu více ukázat světu.

Čestmír Serafín, děkan pedagogické fakulty:

Rok 2015 vnímám jako celkem úspěšný v životě fakulty. Zvlášť mne jako děkana potěšila úspěšnost v reakreditačním řízení, kdy fakulta prokázala kvalitu svých studijních programů a oborů, které tak z rozhodnutí Akreditační komise ČR může realizovat do roku 2021. Jsem hrdý na své kolegyně a kolegy, kteří svou prací prokázali kvalitu vysokoškolského vzdělávání učitelů i dalších pedagogických či nepedagogických pracovníků na Pedagogické fakultě UP. Velký přínos pro tento úspěch měl profesní růst akademických pracovníků fakulty, který je dán nejen realizovanými doktorskými studii, ale zejména právy habilitačních a inauguračních řízení, která se rovněž v roce 2015 podařilo fakultě obhájit v oboru Pedagogika. Dále pak kroky vedoucími k posílení internacionalizace fakulty - v roce 2015 jsme akreditovali 38 studijních oborů v cizím jazyce a uzavřeli nové smlouvy se zahraničními univerzitami (například Mukogawa Women’s University, Shenzhen University, Fujian Federation of Social Sciences, University of Trunojoyo Madura atd). Kromě pedagogické práce je s životem fakulty úzce spojena i vědecko-výzkumná a tvůrčí činnost. V této oblasti fakulta vytvořila v minulých letech nadstandartní prostředí vybudováním přístavby hlavní budovy fakulty na Žižkově náměstí z prostředků EU a rozpočtu ČR v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a ze stejného programu dokončila v roce 2015 citlivou rekonstrukci historického objektu bývalého Žerotínského paláce v ulici Purkrabská. 

Jaroslav Vomáčka, děkan fakulty zdravotnických věd:

Žádnou významnější událost v roce 2015 bych nechtěl prezentovat jako nejdůležitější. Co však v rámci svojí akademické dráhy považuji za významné, je obrovský zájem o studium našich oborů a největší nárůst zájmu o studium i v rámci univerzity. To vše na pozadí poklesu demografické křivky obyvatel. Jsem potěšen i nárůstem měřitelných vědecko-výzkumných aktivit na FZV UP. I když jde o relativně malá čísla, snad i to svědčí o pozitivním posunu v emancipačním procesu FZV na UP. V osobním životě bych vyzdvihl to nejdůležitější, a to je relativní zdraví, bez něhož nelze žádné aktivity či cíle realizovat. 

Jiří Lach, děkan filozofické fakulty:

Za nejdůležitější považuji, že je v podstatné části Evropy mír.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.