Američtí studenti z neúplných rodin opouští školu dříve

Ilustrační foto: Freeimages
pondělí 2. března 2015, 10:05 - Text: Kateřina Černohorská

Odborníci z amerických univerzit v New Yorku, Irvine a Chicagu zjistili, že studenti, kteří žijí v rodině pouze s jedním rodičem, studují kratší dobu a méně často dosáhnou bakalářského titulu než studenti z úplných rodin. 

Výzkumníci se snažili přijít na to, jestli za problémy se studiem může nedostatek finančních prostředků.V roce 1965 totiž pocházelo z rodin s jedním rodičem 51 procent dětí s nízkým příjmem, v současnosti je to už 75 procent. Nedostatek financí ovšem tvoří jen část problému. Důležitými faktory jsou i věk matky v době porodu dítěte, vzdělání matky a počet sourozenců.

Od šedesátých let se navíc postupně zvyšuje počet studentů z rodin s jedním rodičem, kteří vysokoškolská studia nedokončili. Propast mezi jednou a druhou skupinou studentů se tak stále více rozšiřuje. „Negativní dopad života s pouze jedním rodičem na vzdělání dítěte se stále zvětšuje, což je znepokojující,“ uvedla Kathleen Ziol-Guestová z University of New York, která se na studii podílela. 

V osmdesátých letech ukončilo vysokoškolská studia o osm procent méně studentů z rodin s jedním rodičem, v současnosti je to už o sedmnáct procent studentů méně. 

Ačkoliv není jednoznačně dáno, že budou mít děti z rodin s jedním rodičem větší problémy při dosahování vzdělání, odborníci se shodují na tom, že vyrůstání v úplné rodině může mít na vzdělávací proces jedince pozitivní dopad.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.