Američtí studenti vymysleli „kávové rukávy“

Rukávy na kafe.
Foto: RIT
čtvrtek 24. října 2013, 21:19 - Text: Kateřina Černohorská

Denně se po světě vypijí miliony šálků kávy. Lidé si je dopřávají doma, v kavárně nebo u stánku ve formě „s sebou“. A právě tady dostávají kávu v kelímcích, obalených do takzvaných „coffee sleeves“ neboli kávových rukávů.

Jedná se o účinnou ochranu před opařením, s počtem denně prodaných káv ale tyto rukávy začínají zatěžovat životní prostředí. Se zajímavým řešením tohoto problému nedávno přišli studenti z technologického institutu v americkém Rochesteru. Informoval o tom tamní zpravodajský server.

Michael Rodriguez a Harshil Sukhadia vytvořili koncept s názvem Java Skinz. Díky němu se jim podařilo vytvořit kávové rukávy, které nejen že jsou znovupoužitelné, ale umí i udržet nápoj déle teplý.

„Díky naší technologii káva vydrží teplá ne třicet, ale rovnou padesát minut. To je skoro dvakrát tolik,“ vysvětlil nadšený Rodriguez. Prohlásil, že produkt budou lidé moci používat klidně roky a ušetří tak tuny papíru, které se na kávové rukávy denně vydávají.

Studenti při vývoji rukávu obdrželi podporu několika center kampusu Rochester Institute of Technology a podporu tamního podnikatelského imkubátoru. Nyní hledají podporu na uvedení rukávu do výroby.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.