Americký velvyslanec vyzdvihl v Olomouci projev Václava Havla

Americký velvyslanec Andrew Schapiro v učebně č. 18 filozofické fakulty.
Foto: Pavel Konečný
úterý 24. února 2015, 15:16 - Text: Pavel Konečný

První seznamovací schůzku mají po dnešku za sebou americký velvyslanec Andrew Schapiro, rektor Jaroslav Miller a olomoučtí studenti. Na diskusi s nimi se ambasador dobře připravil, prostudoval si 25 let starý projev Václava Havla v americkém Kongresu.

„Univerzita má svou vinici?“ podivil se velvyslanec, když jako dárek obdržel od rektora univerzitní víno. A přiznal, že Chardonnay je jeho oblíbená odrůda. Okouzlen byl spolu se svou manželkou také budovou rektorátu. „Tady u vás každá státní budova nebo univerzita vypadá tak historicky, že u nás by to bylo muzeum,“ zavtipkoval na schůzce s vedením univerzity Schapiro.

Čilé vztahy

Provoz mezi Olomoucí a Amerikou označil rektor Miller za intenzivní. „Máme spolupráci s desítkami amerických univerzit rozesetých po celých státech, pokud bych do toho zahrnul i individuální spolupráci mezi jednotlivými výzkumnými týmy. Většina z nich je z nějakého zvláštního důvodu v Georgii, ale spolupracujeme i s kalifornskými univerzitami nebo s Nebraskou. O tom jsme ale spolu nemluvili, protože ta spolupráce je skutečně velká,“ popsal jednání rektor.

Aktuálně je na Univerzitě Palackého osm amerických zaměstnanců a tři studenti. „V letním semestru ale přijedou ze Spojených států dvě skupiny studentů po pětadvaceti lidech na tříměsíční pobyt na filozofickou a pedagogickou fakultu,“ uvedla Yvona Vyhnánková z oddělení mezinárodních vztahů.

Andrew H. Schapiro (*1963)

Vystudoval historii na univerzitě Yale, filosofii, politiku a ekonomii v Oxfordu a doktorát získal na Harvardově univerzitě, kde byl jeho spolužákem Barack Obama.

Pracoval jako asistent soudce a obhájce v New Yorku, ale řadu let především v soukromých právních firmách. 

Oba muži ale našli i společnou vzpomínku na Oxford, kde s odstupem deseti let oba studovali. „Sice každý na jiné koleji, ale shodli jsme se na tom, že jsme chodili do stejného bufetu, protože jsme ani jeden neměli peníze,“ usmíval se rektor.  

Rektor velvyslance pozval i na 50. ročník AFO a ten přislíbil účast, pokud to bude jen trochu možné. „Pak bychom počítali s tím, že bude předávat hlavní cenu,“ podotkl Miller.

Studenty zajímala Ukrajina i energetika

Velvyslance na akademické půdě fascinovalo, že je na univerzitě o 200 let straší než ho vlast.  Studentům nejprve vyprávěl rodinný příběh. Jeho matka byla totiž Češka židovského původu a do Ameriky utekla před nacisty.

Navíc Schapiro vyzdvihl v širších souvislostech i některé body Havlova projevu z února 1990 v americkém Kongresu. Kouzelná byla jeho čeština, když předčítal slovní spojení „něčím nepravděpodobným“ nebo „spoluzodpovědnost za svět“. 

Schapiro prohlásil, že nikdo nechce konfrontaci nebo konflikt s Ruskem. Nikdo nechce válku v Evropě. „Každý v této místnosti si ale na druhé straně přeje stabilitu a platnost mezinárodního práva,“ nepochyboval ambasador.

Havlovu spoluzodpovědnost za svět chápal jako obhajobu demokracie a lidských práv.

Dotazy studentů směřovaly převážně ke krizi na Ukrajině, Islámskému státu, využití fosilních paliv nebo nasazení dronů.

Schapiro se poprvé do Čech dostal v roce 1982. „Nikdo neuměl anglicky, jen rusky nebo německy,“ vzpomínal. Znovu přijel o pět let později a potvrdil, že jej tehdy vůbec nenapadlo, že za dva roky by měla padnout železná opona. Velvyslancem je od září loňského roku a jak prohlásil, v Olomouci byl dnes sice poprvé, ale určitě ne naposledy.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.