Američané zkoumají cigaretové náhražky

Ilustrační foto: Freeimages
neděle 14. září 2014, 08:38 - Text: Kateřina Černohorská

Mnoho kuřáků se v současnosti snaží se závislosti zbavit a přechází na různé formy nikotinových náhražek, mezi něž patří náplasti, žvýkačky či elektronické cigarety. Výzkumníci se nyní začínají zaměřovat na to, zda podobné produkty mohou kuřákům ublížit.

Nedávná studie odborníků z univerzity v Miami naznačila, že i malá množství nikotinu, které obsahují cigaretové náhražky, mohou při nadměrném užívání škodit lidskému svalstvu a kostem.

„E-cigarety se prodávají jako bezpečná alternativa kouření, ale nikdo ještě vlastně pořádně neprozkoumal, jestli se s jejich nadužíváním nemůže spojovat nějaké riziko,“ vysvětlil Herman S. Cheung, který studii zpracoval.

Dosavadní zkoumání podle něj dokázala, že v menších dávkách může být nikotin prospěšný a napomáhat v lepší produkci kolagenu či hojení ran. Vyšší dávky ovšem naopak hojení zhoršují, proto je podle Cheunga nutné zjistit, jestli přílišné užívání cigaretových náhražek nemůže vést k ohrožení kuřáka. V minulosti už se vědcům podařilo dokázat, že kuřáci mají v porovnání s nekuřáky větší problém například s hojením zlomených kostí.

Cheung a jeho tým nyní doufají, že získají finanční prostředky nutné k tomu, aby mohl výzkum pokračovat.

Podle statistických údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) zabije tabák až polovinu svých uživatelů. Více než pět milionů úmrtí ročně zaviňuje jeho přímá spotřeba, na šest set tisíc lidí umírá v důsledku vystavení cigaretovému kouři.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.