Aktivní v každém věku

pondělí 4. listopadu 2013, 19:18 - Text: Julie Wittmannová, Iva Klimešová

Dne 30. 9. 2013 se uskutečnil osmý ročník vzdělávacího semináře Aktivní v každém věku. Tato akce je každoročně pořádaná Fakultou tělesné kultury a koná se pod záštitou pana děkana docenta Svozila. Tým lektorů a přednášejících se skládal nejen z odborníků FTK UP Olomouc, ale také z Pedagogické fakulty UP Olomouc, Fakulty sportovních studií MU Brno, České asociace Sport pro všechny, České obce sokolské a Domova důchodců Nerudova v Prostějově. Seminář je primárně určen pracovníkům v sociálních službách a lektorům, kteří se zaměřují na práci se seniory.

Program semináře byl zaměřený zejména na praktické ukázky netradičních pohybových aktivit, které jsou vhodné pro seniory. Nabídka aktivit byla bohatá, účastníci získali náměty na cvičení prováděné na židlích, chůzi s holemi, čínské omlazovací cvičení nebo žonglování s míčky a šátky. Zejména výuka žonglování otevřela mnohým účastníkům zatím netušené obzory. Na pohybovou rehabilitaci klientů, kteří jsou postiženi Parkinsonovou chorobou, byla zaměřená teoreticko‑praktická přednáška. Součástí semináře byly i aktivity určené nikoliv pro klienty, ale přímo pro pracovníky v sociálních službách. Praktická ukázka relaxace byla zaměřená na možnost kompenzace stresu, který je nedílnou součástí tzv. pomáhacích profesí. Také teoretické přednášky měly za cíl podpořit zájem účastníků o zdravý způsob života. Tématem bylo nové členění civilizačních chorob a možnosti jejich prevence: význam výživy, pravidelné pohybové aktivity a zvládání stresu.

Organizátorky vzdělávacího semináře by touto cestou chtěly poděkovat nejen lektorům a přednášejícím, kteří bez nároku na finanční ohodnocení zabezpečili vysokou úroveň příspěvků, ale také návštěvníkům semináře, kteří se všichni aktivně zapojili do vzdělávací akce. Dále děkujeme za přátelskou cenu pronájmu místností pro konání akce, která se uskutečnila v ZŠ a MŠ Svatoplukova v Olomouci. V neposlední řadě velké poděkování náleží sponzorům akce, kteří finančně nebo materiálně umožnili konání akce. Těmito sponzory byli: občanské sdružení Pohyb a zdraví současně, Ing. Šterc CERVUS s. r. o. ve spolupráci se sociálním podnikem Naše café, firma Annabis, s.r.o. (výrobky z konopí), JR stavby CZ, s.r.o. a Centrum pohybu Lenky Fasnerové.

Na příští ročník Aktivní v každém věku se těší organizátorky akce

Julie Wittmannová a Iva Klimešová


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.