Akce Zaparkuj přilákaly více než deset tisíc lidí. Dnes pokračují v programu Dnů evropského dědictví

Z letních projekcí pod širým nebem.
Foto: Marcel Skýba
sobota 12. září 2015, 06:15 - Text: (mav)

Filmové projekce, tancovačky, benefiční akce nebo majáles – pod tím vším je podepsána iniciativa za oživení olomouckých parků Zaparkuj. Druhým rokem trvající projekt tak opět do olomouckých sadů přitáhl tisíce lidí. Další akce pod širým nebem plánují organizátoři na dnešek i na druhou polovinu září.

V programu Dnů evropského dědictví chce organizační tým Zaparkuj obsadit olomoucké ulice. Na náměstí Republiky vytvoří odpočinkovou a herní zónu. Od desíti hodin budou pro návštěvníky připraveny deskové hry a hlavolamy, chemické pokusy, příjemné posezení i hudba.

Přesně o týden později se projekt zapojí i do celorepublikové akce Zažít město jinak. „Ve Ztracené ulici uspořádáme sousedskou slavnost, kde dojde opět nejen na hudbu, ale i na hry, výbornou kávu a další program. Zapojit se může kdokoli, už jen tím, že třeba napeče buchty nebo bábovku a nabídne je návštěvníkům akce,“ láká do Ztracené Bára Prágerová z organizačního týmu. Součástí programu bude i Vintage Market v prostorách komunitního centra W7 nebo tzv. domácí obývák.

„Těší nás, že jsme si v loňském roce udělali dobré jméno a letos je návštěvnost našich akcí ještě vyšší. Například na filmové projekce v Bezručových a Smetanových sadech chodí v průměru tři až čtyři stovky lidí. Dokonce s nadsázkou říkáme, že jsme nejnavštěvovanější kino ve městě,“ říká Ondřej Martínek, koordinátor projektu z Univerzity Palackého. Možnost zhlédnout filmy v prostředí parků měli Olomoučané celkem desetkrát. Poslední projekce je naplánována na čtvrtek 17. září ve Smetanových sadech, kde se divákům představí francouzský snímek Samba vyprávějící příběh nelegálního senegalského imigranta v Paříži. „Myslím, že tematicky je film velice aktuální. Navíc je to jakási pozvánka na partnerskou akci s názvem Jsme ze stejné planety, která proběhne 26. září v zámeckém parku ve Velké Bystřici a v jejímž průběhu budou cizinci žijící v Olomouci vysazovat mezinárodní park,“ doplňuje Martínek.

Ačkoliv je většina akcí Zaparkuj vázána na hezké počasí, chtějí organizátoři parky oživit i během podzimu a zimy. Koncem září se budou například podílet na benefiční akci Rally kachničky u Mlýnského potoka. „V říjnu plánujeme zopakovat noc guerrilové poezie nebo drakiádu. V prosinci se pak chceme zasadit o to, aby měla univerzita konečně svůj vlastní vánoční strom, který by se stal nejen místem setkávání, ale i centrem dalšího doprovodného programu,“ uzavírá výčet aktivit Martínek. Prostor podle něj dostanou i menší sportovní klání nebo komentované výlety do okolí Olomouce.

Za projektem Zaparkuj – oživení olomouckých parků stojí Univerzita Palackého ve spolupráci se statutárním městem Olomouc a Výstavištěm Flora. Cílem iniciativy je oživování olomouckých parků a veřejného prostoru prostřednictvím kulturních, sportovních a vzdělávacích akcí nízkonákladového a nízkoprahového charakteru.

Více informací ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.