Akce Daruj krev s rektorem zaznamenala rekordní účast

Foto: Archiv FNOL
pondělí 29. února 2016, 09:30 - Text: Ondřej Martínek

Celý minulý týden se mohli studenti a zaměstnanci Univerzity Palackého zúčastnit akce Daruj krev s rektorem. Na Transfuzní oddělení fakultní nemocnice se jich nakonec dostavilo 142, což je nejvyšší počet dárců za posledních pět let.

Kvůli chřipkovému období se nakonec asi čtyřicet procent dárců nakonec omluvilo, přesto byl počet odběrů rekordní. „Ze 142 dárců šlo krev darovat vůbec poprvé 73 lidí, za což jsme velice rádi. Odběry s univerzitou jsou tak asi nejúspěšnější obdobnou akcí,“ uvedla referentka náboru dárců krve Jitka Omachlíková. V loňském roce to bylo přitom o dvacet dárců méně.

Dobrovolné dárce přišel na začátku týdne morálně podpořit i rektor Jaroslav Miller, který sám darovat krev nemůže. „Jsem rád, že můžeme přispět k dobré věci a hlavně motivovat nové dárce z řad studentů, kteří v rámci výzvy seberou odvahu a pomohou tak potřebným,“ povzbudil příchozí rektor.

O tom, že má akce smysl, svědčí i fakt, že zatímco první ročník probíhal jeden den se čtyřicítkou dárců, nyní se hlásí kolem tří set zájemců a odběry probíhají po celý týden. Všichni dárci také obdrželi drobné upomínkové předměty od univerzity a fakultní nemocnice.

Akce Daruj krev s rektorem se poprvé uskutečnila v únoru 2010. Od té doby je pravidelně součástí Akademických dnů, které připomínají znovuobnovení Univerzity Palackého v roce 1946.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.