Akademický týden: univerzita si připomíná své obnovení

Grafika: Žurnál UP
sobota 21. února 2015, 10:53 - Text: Pavel Konečný

69. výročí obnovení vysokého učení v Olomouci si ode dneška připomíná Univerzita Palackého. Oslavy mají podobu pestrého Akademického týdne.

První připomínkou výročí z února 1946 je dnešní Reprezentační ples. „Je to spíše neoficiální zahájení. Tím oficiálním startem oslav je pátý ročník akce Daruj krev s rektorem, na níž se letos přihlásil rekordní počet dárců z řad studentů a akademiků. O významu této iniciativy svědčí i fakt, že jde vůbec o nejúspěšnější nábor pro transfúzní oddělení fakultní nemocnice,“ uvedl za organizátory Ondřej Martínek z oddělení komunikace.

Pocta rektorovi a Ceny rektora

Spíše akademické obci je určena Výroční přednáška k poctě prvního rektora obnovené univerzity J. L. Fischera. Pronese ji rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer v úterý ve 13 hodin v Uměleckém centru. Je volně přístupná a bude se zabývat klíšťaty a nemocemi, které přenášejí.

Zlatým hřebem oslav bude ocenění autorů odborných knih a úspěšných studentů za nejlepší vědecké práce a sportovní výkony. Ceny rektora bude Jaroslav Miller osobně předávat ve středu od 11 hodin v aule pedagogické fakulty.

Studenti studentům

Kromě toho připravila univerzita i několik programových bodů určených široké veřejnosti. Ve středu se olomoucký S-cube promění ve velkou swingovou tančírnu. Od 17 hodin se mohou zkušení tanečníci stejně jako úplní začátečníci přihlásit na workshop swingu pod vedením Lukáše Foltýnka s partnerkou.

„Vše naučené si pak budou moci vyzkoušet večer při vystoupení dvacetihlavého New Street Bandu, který je provede historií tohoto stále populárnějšího tance,“ dodal Martínek. Vstupenky za sto korun v předprodeji jsou k dispozici v klubu 15 minut.

Také dvě další akce jsou ve znamení hesla studenti studentům. První z nich je čtvrteční filmová projekce snímku Imaginární lásky v Uměleckém centru, druhou veřejná prezentace téměř dvacítky studentských organizací působících na univerzitě, která se koná ve čtvrtek od 18 hodin v Jazz Tibet Clubu.

Více o Akademických dnech ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.