Akademický senát Univerzity Palackého podpořil protesty České konference rektorů

Senátoři se na svém posledním zasedání v tomto akademickém roce sešli v prostorách konviktu.
Foto: Velena Mazochová
čtvrtek 9. června 2016, 10:00 - Text: Velena Mazochová

AKTUALIZOVÁNO. Senátoři Univerzity Palackého se ve středu 8. června připojili k apelu rektorů, kteří vyzvali českou akademickou obec k projevům veřejného nesouhlasu s návrhem rozpočtu pro vysoké školy. Senát také podpořil důrazný protest České konference rektorů proti odstavení Informačního systému evidence výsledků vědy, výzkumu a inovací. 

Univerzitní senát souhlasí se stanoviskem rektorů, podle nějž je návrh rozpočtu v rozporu s deklarovanou podporou školství jako jedné z priorit vládní politiky. „Akademický senát UP se připojuje k projevům veřejného nesouhlasu s výchozím návrhem ministerstva financí a k podpoře zvýšení rozpočtu vysokých škol. Rovněž žádá ministra financí o plnění vlastních volebních slibů ve věci navýšení prostředků pro české vysoké školství,“ uvedli senátoři ve svém usnesení.  

 „Ačkoli nám bylo několikrát slíbeno dorovnání výrazného poklesu financí v minulém roce i ve střednědobém výhledu, dověděli jsme se, že nic z toho není pravda - o penězích pro vysoké školy ministři na prvním vládním jednání o rozpočtu vůbec nejednali. Proto se vysoké školy prostřednictvím rektorů dohodly, že pokud se pro ně do konce prázdnin nepodaří vyjednat navýšení finančních prostředků, přistoupily by k radikálnějším akcím na začátku příštího semestru,“ vysvětlil rektor Jaroslav Miller. V diskusi senátoři zvážili některé možné varianty nátlakových akcí, konkrétní formy protestu však stejně jako rektoři zatím nespecifikovali. 

Členové akademického senátu zároveň vyjádřili pobouření nad přerušením provozu Informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Ten zajišťuje shromažďování, zpracování, poskytování a využívání údajů o výzkumu, vývoji a inovacích podporovaných z veřejných prostředků. Jeho nefunkčnost by mohla přímo ohrozit transparentní hodnocení vědeckých a výzkumných výsledků a návazné rozdělování prostředků na rozvoj výzkumných organizací. Senát proto žádá místopředsedu vlády Pavla Bělobrádka a Radu pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI), aby byl neprodleně obnoven zákonný stav. 

„Informační systém je definován zákonem o podpoře vědy a výzkumu, podle jehož znění zabezpečuje správce a provozovatele Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI)," objasnil místopředseda senátu a člen předsednictva Rady vysokých škol Tomáš Opatrný. „Kdybyste se chtěli nyní podívat do Rejstříku informací o výsledcích neboli RIVu, tak se nepodíváte, systém je vypnutý. Existuje spousta interpretací, co to může znamenat. Netroufám si říci, jestli větší roli hraje totální neschopnost nebo je to záměr,“ uvedl Tomáš Opatrný, který zároveň působí v komisi pro hodnocení výsledků výzkumných organizací a ukončených programů RVVI. 

Senát na svém posledním zasedání v tomto akademickém roce také schválil výroční zprávy o činnosti a o hospodaření a další dokumenty předložené vedením univerzity. Patří k nim i vnitřní mzdový předpis UP, kterým se od 1. července zvyšují tarifní platy o tři procenta.  

V závěru zasedání předseda Jiří Langer senátorům poděkoval za celoroční práci a nastínil některé úkoly, které je čekají hned na začátku příštího semestru v souvislosti se schválenou novelou vysokoškolského zákona. „Čeká nás legislativní smršť,“ slíbil předseda senátu. 

 

Usnesení Akademického senátu UP:

Akademický senát UP podporuje stanovisko České konference rektorů z 2. 6. 2016 týkající se vysokoškolské a výzkumné politiky české vlády. Varuje před pokračujícím podfinancováním vysokých škol a odmítá navrženou podobu střednědobého rozpočtového výhledu, který konzervuje finanční propad vysokého školství z minulých let.

AS UP se rovněž připojuje k podpoře projevů veřejného nesouhlasu s výchozím návrhem ministerstva financí a k podpoře zvýšení rozpočtu vysokých škol. AS UP rovněž žádá ministra financí o plnění vlastních volebních slibů ve věci navýšení prostředků pro české vysoké školství.

Akademický senát UP je pobouřen přerušením provozu Informačního systému výzkumu, vývoje a inovací (IS VaVaI) a žádá Radu pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) a jejího předsedu Bělobrádka, aby neprodleně obnovili zákonný stav a IS VaVaI opět zprovoznili.

Informace o usnesení ČKR z 2. 6. 2016 ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.