Akademický senát schválil rektorův návrh na dělení financí

Olomouc a její univerzita.
Foto: Jan Andreáš
úterý 16. prosince 2014, 07:27 - Text: Pavel Konečný

Návrat k „rovné dani“ odsouhlasil na sobotním výjezdním zasedání Akademický senát Univerzity Palackého. Metodika odvodů financí z fakult na rektorát dostane svá konkrétní čísla podle kvestora Jiřího Přidala patrně v lednu.

Flat rate – rovné zdanění všech fakult – byl jedním z bodů volebního programu Jaroslava Millera zhruba před rokem. Nyní jej obhájil před senátem. „Flat rate považuji za jednoduchou, transparentní a motivační metodiku,“ prohlásil rektor.

Pro příští rok bude metoda paušálu platit z 90 procent. Zahrnuje odvod z finančního příspěvku na studenty a z příspěvku na rozvoj vědy, které fakulty dostávají z ministerstva. Dalších pět procent odvodů na rektorát bude vypočteno z výnosů v loňském roce a posledních pět procent z režie projektů.

Jak potvrdil Pavel Anzenbacher, s návrhem této varianty souhlasila i ekonomická komise senátu.

„Časem bych se rád dostal na zcela rovnou daň,“ uvedl rektor Miller.  Důvodem je pro něj podpora činností, které nejsou závislé na příspěvku státu. Vícezdrojový způsob financování považuje rektor za nezbytný.

Letošní rozpočet Univerzity Palackého činil v neinvestiční oblasti zhruba 1,4 miliardy korun. „I když na ministerstvu školství leží osm variant pro financování příštího roku, věřím, že odchylka bude činit nanejvýše dvě procenta,“ řekl kvestor. Teprve až bude v Praze přesně stanoven příspěvek na studenta a rozvoj vědy, bude jasné, kolik fakulty obdrží peněz.

Odvod na centrální jednotky a centrální prostředky pak bude vycházet z aktuálních potřeb, čímž se určí procento odvodů. Jasné je, že půjde o poměr 90:5:5. Celkový rozpočet bude senát schvalovat patrně na jaře příštího roku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.