Akademický senát schválil dělení státní dotace pro letošní rok

Návrh rektora schválili senátoři hlasy všech přítomných.
Foto: Velena Mazochová
sobota 12. března 2016, 07:24 - Text: Velena Mazochová

Ze státní dotace ministerstva školství pro letošní rok obdrží Univerzita Palackého 1,6 miliardy korun. Díky nárůstu objemu prostředků na vědu a výzkum si oproti loňsku polepší o téměř 40 milionů, a to i navzdory poklesu státního příspěvku na studenty. Návrh rektora na rozdělení financí pro jednotlivé fakulty schválil Akademický senát UP.

Státní dotace na rozvoj výzkumné organizace (RVO), tedy na vědu a výzkum, vzrostla pro Univerzitu Palackého ve srovnání s loňským rokem o 50 milionů korun. „Skutečně jsme si významně polepšili, v oblasti vědy jsme jedna z nejrychleji rostoucích univerzit. V ukazatelích, které představují peníze za studenty, ale došlo k mírnému poklesu, a to o zhruba 300 milionů pro všechny vysoké školy, což se projeví i v našem rozpočtu. Pokud to ale sečteme, Univerzita Palackého tedy roste o přibližně 37 milionů korun,“ uvedl ve svém komentáři rektor Jaroslav Miller. Dobrou zprávou pro fakulty je podle něj i snížení odvodu pro rektorát a centrální jednotky, který klesl na částku 255 milionů korun, což je o téměř čtyři miliony korun méně než loni.

Větší objem příspěvku na vědu a výzkum se promítl do rozdělení dotace na jednotlivé fakulty, z nichž největší nárůst zaznamenala přírodovědecká fakulta, která obdrží téměř 465 milionů, tedy přibližně o 25 milionů víc než loni. Naopak pedagogická fakulta a fakulta tělesné kultury získají o zhruba dva miliony méně. „V obou případech jde v podstatě o kosmetický pokles, částka je v rozpočtech fakult snesitelná. Důvod je především v tom, že zejména pedagogická fakulta je závislá hlavně na penězích za studenty,“ vysvětlil rektor.

Prohlubující se rozdíl mezi dotací na vědu a na studenty může přitom představovat v budoucnu závažný strukturální problém uvnitř klasických univerzit včetně Univerzity Palackého. „Vědecké fakulty, jakou je na UP například přírodovědecká fakulta, mají mnohem vyšší objem prostředků než ty, které získávají větší část příjmů za studenty. Protože v té oblasti je peněz méně, jsou za to bity,“ uvedl Jaroslav Miller. Pokud by metodika financování vysokého školství zůstala stejná i v příštím roce, znamenalo by to podle něj pouze dvě možnosti řešení. „Buď finančně utýrat třetinu univerzity, anebo se odhodlat k masivnímu přerozdělování, což by řada vědeckých fakult jistě nesla velmi nelibě. Současný systém de facto porovnává přírodovědecké fakulty s pedagogickými, což je nonsens sám o sobě.  O nové metodice se ale jedná a já chci být optimista,“ dodal rektor.

Po rozpravě senát předložený návrh schválil všemi hlasy 22 přítomných senátorů. Jak připomněl předseda Jiří Langer, rozdělení státní dotace představuje jeden z prvních kroků k sestavení celkového rozpočtu Univerzity Palackého pro tento rok. Nyní poslouží jako podklad pro sestavení rozpočtů jednotlivých fakult, které je následně postoupí zpět univerzitnímu senátu, a to nejpozději do 11. dubna. Zasedání „velkého senátu“, na kterém bude schvalován rozpočet univerzity, je naplánováno na 27. dubna.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.