Akademický senát: rošády a schválení zpráv o stavu univerzity

Jakub Kania, jeden z pěti nových senátorů.
Fotogalerie: Pavel Konečný
čtvrtek 18. června 2015, 09:38 - Text: Pavel Konečný

Poslední zasedání akademického senátu univerzity před koncem semestru i roku se neslo v duchu výměny senátorů a schválení výročních zpráv. Z 24 senátorů je pět nových.

Zcela nově v senátu zasedl student zubního lékařství Jakub Kania. Nahradil Viliama Dioszegiho, jehož mandát absolutoriem skončil. „Mým cílem bude propojení spolupráce fakult i na studentské senátní úrovni,“ řekl Kania, jenž je zároveň členem akademického senátu lékařské fakulty. Je přesvědčen, že zasedat ve dvou senátech zvládne.

Podobně se novým senátorem stal odborný asistent Roman Cuberek z fakulty tělesné kultury, jenž nahradil Aleše Jakubce. Ten se coby náměstek olomouckého primátora svého mandátu vzdal. Cuberek byl zároveň ihned zvolen i do ekonomické komise. „Mám zkušenost z fakultního senátu, tady to ale bude o jiných věcech a jiném směrování,“ odtušil Cuberek. Rady a pokyny od svého předchůdce nedostal. „Asi se ještě setkáme, slíbil mi materiály z ekonomické komise,“ dodal nový senátor.

Do senátu se dočasně dostali i náhradníci, kteří budou zaskakovat v rámci klouzavého mandátu za své kolegy, kteří buď čekají na přijetí do navazujícího studia, nebo jsou na dlouhodobém studijním pobytu v zahraničí. Místo Jakuba Tichého, Josefa Kaštila a Martina Dvořáčka v senátorských lavicích za ně zasedají Vojtěch Duda, Zuzana Xaverová a Rebeka Dubeňová.

Změna statutu filozofické fakulty

Na první místo jednání se ale dostalo hned zkraje schválení změn statutu filozofické fakulty. „Pokud ho schválíme i s navrženými čtyřiceti osmi pozměňovacími návrhy legislativní komise, musíme hned telefonovat na filozofickou fakultu, kde právě zasedá její senát. Pokud tito senátoři přijmou naše schválení beze změn, bude statut platit ihned. Když ne, byla by to záležitost až příštího akademického roku,“ vysvětlil předseda senátu Jiří Langer.

Změna statutu filozofické fakulty prošla na velkém senátu hladce. Přinese především zánik či splynutí katedry aplikované lingvistiky s jazykovou školou UPlift či nové pojmenování fakulty v angličtině a latině.

Více zahraničních zaměstnanců i mobility

Stejně hladce prošlo i schválení výroční zprávy o činnosti univerzity v roce 2014. Tu rektor Jaroslav Miller označil za literární žánr sui generis, který nám může něco podstatného sdělit o nás samých.

Ve svém komentáři vyzvedl internacionalizaci a desetiprocentní nárůst v počtu zahraničních zaměstnanců, především postdoků, i vyšší počet konferencí proti předchozímu roku. „Poměrně výrazně se zvýšila mobilita studentů – přijíždějících i vyjíždějících, což mě potěšilo,“ řekl Miller. Stejný pocit měl i ze zájmu o univerzitu, protože počet přihlášek se stále drží nad třiceti tisíci, přestože demografická křivka klesá.

Rektor ocenil i to, jak výsledky vědy naplnily rozpočet. „Poprvé jsme se dostali přes hranici čtyřiceti procent,“ ocenil rektor. Za slabiny a výzvy do budoucna považuje rektor to, že nikdo z vědců nezískal žádný velký mezinárodní individuální grant.

Podobně se zamyslel i nad úbytkem studentů na kolejích i snížení počtu výdeje jídel v menze.

Výroční zprávu o hospodaření uvedl kvestor Jiří Přidal, jenž Univerzitu Palackého zařadil mezi nejlépe hospodařící veřejné vysoké školy.

Obě zprávy senát jednomyslně schválil.

Zasedání se uskutečnilo poprvé na půdě Pevnosti poznání. Jak zdůvodnil předseda senátu Jiří Langer, důvodem bylo seznámení senátorů s unikátní stavbou.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.