Akademická snídaně extra

středa 13. května 2015, 11:34 - Text: (Redakční pošta)

Ve středu 6. května se i přes ranní nepříznivé deštivé počasí uskutečnila (v letošním akademickém roce) poslední neformální snídaně studentů PF UP s jejich univerzitními vyučujícími, která organizuje dr. Kamila Bubelová, vedoucí katedry teorie práva a právních dějin PF UP. 

Oproti jiným snídaním byl tento termín oživen skvělým nápadem Mgr. Renaty Klčové, která vyučuje na PF UP právnickou němčinu. Ta se rozhodla gastronomický požitek z posezení u ranní kávy a snídaně malinko zpestřit. Samotné akademické snídani ve vyhlášené kavárně Caffé Dolce Vita totiž předcházela prohlídka olomouckého Arcibiskupského paláce. Díky spolupráci rektora UP a olomouckého arcibiskupa si mohli studenti prohlédnout palác zdarma, a navíc s erudovaným průvodcem (dle dohody je tento vstup možný dokonce každou středu). 

Studenti tak měli jedinečnou možnost zhlédnout interiér této mimořádné budovy a vyslechnout velmi poutavý a podrobný výklad PhDr. Martina Kučery, vedoucího turistického centra arcibiskupské rezidence. Součástí prohlídky byla nejen místnost arcibiskupské knihovny a reprezentativní sál sloužící dnes mimo předávání diplomů absolventům Cyrilometodějské teologické fakulty též k různým kulturním akcím, ale i sál s trůnem, ve kterém dne 2. 12. 1848 abdikoval rakouský císař Ferdinand I. (jako český král Ferdinand V.) ve prospěch svého synovce, nastávajícího císaře Františka Josefa I. 

Za třešničku na dortu celé prohlídky považujeme spontánní setkání s notářkou a moderátorkou kanceláře Interdiecézního církevního soudu v Olomouci a odbornou asistentkou na Katedře církevního práva CMTF UP, paní Mgr. Monikou Menke, Th.D. Ta bez velkého rozmýšlení přijala pozvání Mgr. Klčové k účasti na pozdní akademickou snídani, kde studentům poutavě a s vtipem zodpovídala všechny jejich zvídavé dotazy ohledně činnosti církevního soudu a jeho členů i aktivit církevních notářů na arcibiskupství. 

Celá akce tak byla zajisté velkým přínosem a nevšedním zážitkem pro všechny zúčastněné studenty a nezbývá tedy než doufat, že podobných setkání, která by takto skvěle spojovala příjemné s užitečným, bude jenom přibývat. Dr. Bubelová přivítá jakékoli nápady nebo návrhy, kterými lze akademické snídaně rozšířit či zpestřit – napříč fakultami UP. 

Roman Zapletal
student 3. ročníku právnické fakulty


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.