Ájurvéda by mohla být céčkovým předmětem

Indický velvyslanec Venkatesan Ashok při jednání s rektorem Jaroslavem Millerem.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 10. března 2014, 15:49 - Text: Pavel Konečný

Indický velvyslanec Venkatesan Ashok se dnes sešel s rektorem Jaroslavem Millerem. Při debatě o vzájemné spolupráci mluvili také o ájurvédě.

Pojem ájurvéda pochází ze sanskrtu a znamená vědění o životě. Označuje se jím systém alternativní komplexní medicíny.

„Navštívil jsem několik vysokých škol a Univerzitu Palackého považuji za jednu z nejdůležitějších. Máme tady několik studentů i na lékařské fakultě, ale určitě bych jich mohlo být více,“ podotkl Ashok. Jeho přáním je zavedení tradiční indické medicíny – ájurvédy na olomoucké univerzitě.

„Už mě kontaktovali sami kolegové z lékařské fakulty a informovali o tom, že by v rámci céčkových předmětů mohl být kurz ájurvédy,“ podotkl Miller. Podle něj se rýsuje možná hlubší spolupráce. „Indická strana nabídla, že zajistí lektora pro tento kurz a zajistí pro něj i finance. Univerzita by obstarala pouze ubytování,“ naznačil rektor. Je přesvědčen, že kurz by byl přínosný i pro studenty jiných fakult.

Hlavním tématem rozhovoru bylo získávání indických studentů. Velvyslanec nabídl pomoc při propagaci anglických studijních oborů. „Vzhledem k tomu, že Indie má více než miliardu lidí, tak těch studentů je tady skutečně málo, rozhodně méně, než bychom si představovali,“ prohlásil rektor.

Nejvíce zahraničních studentů má dnes lékařská fakulta. Jejich počet se pohybuje kolem pěti stovek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.