AFO oslavilo jubilejní ročník diváckým rekordem

Ilustrační foto: AFO
úterý 21. dubna 2015, 12:38 - Text: Velena Mazochová

Programová nabídka 50. ročníku největšího evropského festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc přilákala do hanácké metropole o tisícovku diváků více než loni. Organizátoři jich napočítali 5800. Rostoucí prestiž unikátní festivalové akce Univerzity Palackého potvrdilo i přes tři sta českých a zahraničních hostů.

Atmosféra univerzitní Olomouce se během minulého týdne proměnila v pestrý festivalový kotel plný desítek přednášek, panelových diskusí a projekcí stovek nejlepších českých a zahraničních snímků za osobní účasti jejich tvůrců. Do soutěžních sekcí bylo přihlášeno 530 snímků z celého světa, z nichž dramaturgická komise festivalu vybrala šest desítek nejlepších filmů do užšího výběru Mezinárodní a České soutěže, stejně jako do Soutěže krátkých filmů.

Hlavním magnetem letošní přehlídky byl společný dialog britského evolučního biologa Richarda Dawkinse a amerického teoretického fyzika Lawrence Krausse, jejichž debata o vesmíru, vědě a jejím uplatnění v pozemském životě zaplnila olomoucké kino Metropol do posledního místa. Stovky fanoušků se tak mohly zároveň připojit k účasti na  tour debatního projektu Arizonské státní univerzity Origins Dialogue, který se do Česka a celé střední Evropy dostal poprvé v historii.

„Padesátý ročník Academia Film Olomouc byl grandiózním úspěchem a potvrdil stále rostoucí renomé tohoto festivalu v mezinárodním měřítku. Letos v jeho průběhu Univerzita Palackého také otevřela interaktivní centrum pro popularizaci vědy Pevnost poznání, která jiným způsobem zpřístupňuje taje vědy veřejnosti. A věřím, že koncept Pevnosti poznání bude stejně úspěšný a pozitivně vnímaný jako AFO,“ shrnul rektor Jaroslav Miller své pocity z průběhu festivalu i otevření progresivního muzea vědy, které jen za tři dny navštívilo 2000 lidí. 

Také podle ředitele festivalu oslavilo AFO půlstoletí své existence ve velkém stylu. „Byl to naprosto výjimečný týden s obrovským přesahem. Festival se k padesátce dočkal absolutního vrcholu a je skvělou vizitkou jak pro Olomouc, tak pro Univerzitu Palackého,“ prohlásil vedoucí Centra popularizace UP a ředitel AFO Matěj Dostálek.

O udělení letošních festivalových cen jsme psali ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.