AFO nabídne program i pro popularizátory vědy

Ilustrační foto z AFO 2013.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 6. března 2014, 08:27 - Text: Martina Šaradínová

Vědcům, akademikům, popularizátorům i profesionálům televizního a filmového průmyslu je určený odborný program Industry 4Science, který bude od 16. do 19. dubna součástí festivalu Academia Film Olomouc. Hlavní hvězdou festivalu bude jeden z nejuznávanějších teoretických fyziků v oblasti temné hmoty Lawrence M. Krauss, který patří mezi světovou špičku vědecké popularizace.

O aktuálních trendech komunikace a popularizace vědy promluví hosté z tuzemska i zahraničí na přednáškách, besedách, workshopech či diskuzních panelech.

„Popularizace vědy je umění komunikace. Strategie, které veřejnosti přibližují odborná témata, jsou napříč žánry i médii univerzální. V rámci Industry 4Science se proto snažíme nahlédnout popularizaci vědy v širším kontextu, přičemž klademe důraz na reflexi postupů, které využívají audiovizuálních prostředků,” řekl koordinátor Industry 4Science Matěj Dostálek.

Nová média i hry

Po úspěchu loňského panelu Popularizace vědy prostřednictvím nových médií, kde Elise Andrew představila svůj projekt I Fucking Love Science, vystoupí letos na Industry 4Science například Derek Muller, jehož kanál Veritasium dosahuje na serveru YouTube milionové sledovanosti. Významným hostem bude Pamela Gay, autorka podcastů s vědeckou tématikou, která se kromě svého výzkumu zabývá také vědou ve sci-fi filmech jako Star Trek a Star Wars. „Českou republiku na panelu zastoupí JAZ se svými Opráski sčeskí historje, které neotřelým způsobem zobrazují české i světové dějiny,“ prozradil Dostálek.

Zásadním bodem odborného programu bude podle něj panel s názvem Popularizace (nejen) ve filmu a televizi. Příspěvek na něm přednese mimo jiné hvězda kanadského pořadu CBC Nature of Things Jennifer Gardy a hlavní producentka CBC Science Sue Dando.

Audiovize v science centrech

„Na základě spolupráce s českými science centry a planetárii chystáme také blok věnovaný roli audiovize v těchto popularizačních institucích. Hvězdárna Brno tak například odhalí úžasné možnosti full-dome projekcí,“ uvedl dramaturg AFO Jakub Ráliš. V rámci panelu Science marketing aneb Jak prodat vědu? představí Jiří Navrátil ze společnosti SciTech Visual marketingové strategie, které se skrývají za úspěšným prodejem českých vědeckých patentů. Alexandra Hroncová se zaměří na PR nástroje, které pomáhají popularizátorům z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy budovat značku Přírodovědci.

Konferenční model Industry 4Science doplní i specializované workshopy. Jeden z nich povede dlouholetý školitel vědců z britského Cheltenhamu Malcolm Love, který se zaměří na prezentaci vědeckých témat v médiích. Středoevropští tvůrci a producenti představí ve workshopu Camp 4Science své rozpracované projekty populárně vědeckých filmů nebo pořadů a společně s renomovanými lektory se je budou snažit posunout do další fáze realizace.

49. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc se uskuteční ve dnech 15.–20. dubna. Akreditace je již spuštěna.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.