AFO nabídlo vědeckou show plnou barev a ohňů

Popularizaci vědy v podání centra IQ Landia.
Foto: Martina Šaradínová
pátek 18. dubna 2014, 14:56 - Text: Martina Šaradínová

Popularizaci vědy přímo v praxi předvedli dnes na Horním náměstí na festivalu Academia Film Olomouc (AFO) zástupci libereckého science centra iQLANDIA. Početné publikum zaujali humorem i poutavými pokusy plnými barev a výbuchů.

„Smyslem je pobavit diváky a třeba zaujmout děti tak, aby jim v hlavě zůstalo poznání, že věda je docela zábava. Mohou se pak o ni více zajímat. Proto vybíráme pokusy, které jsou co nejefektnější,“ uvedl jeden z protagonistů show Pavel Saal, který spolu s kolegou předvedl pokusy s kapalným dusíkem, výrobu sloní zubní pasty, zahráli „trubkový duet“ nebo zapálili ocelovou vatu.

Zábavné pokusy prezentují především na domácké půdě, jezdí ale i na některé velké akce. „Děláme show pro školy i veřejnost. Pokusy jsou nejatraktivnější pro děti. Jejich odezva bývá famózní, zažili jsme to i v Olomouci na přírodovědecké fakultě. Ale je také rozhodně zajímavé vidět, jak na naše snažení reagují dospělí,“ řekl Saal.

Do jednoho z experimentů se zapojila desetiletá Jolana z Olomouce. „Pokus byl moc zajímavý, ale mě se líbilo všechno. Už jsem něco podobného zažila na Dětské univerzitě, dnes jsme s sebou vzali i brášku,“ prozradila dívka.

Bohatý program čeká návštěvníky AFO i v sobotu, kdy se představí o největší hvězda programu Lawrence Krauss. V kině Metropol přednese přednášku o vědě, kritickém myšlení a ateismu. Vrcholem festivalu bude večerní slavnostní udílení cen. Krauss na něm převezme Cenu za osobní přínos popularizaci vědy, oceněny budou i nejlepší filmy v jednotlivých kategoriích. Po slavnostním ceremoniálu bude následovat projekce vítězného snímku. Projekce filmů i přednášky jsou připravené rovněž na neděli. Zájemci mohou mimo jiné přijít na oscarový film Gravitace ve 3D.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.