Absolventi žurnalistiky zažili advent s univerzitou

Setkání absolventů - novinářů.
Foto: Vladislav Galgonek
středa 10. prosince 2014, 07:55 - Text: Pavel Konečný

Vrátit absolventy Univerzity Palackého, kteří v současnosti působí v médiích, do dob jejich studia a připomenout jim neopakovatelný olomoucký advent, bylo minulý týden cílem společného i společenského setkání.

Novináři měli dostatek času vyslechnout si prezentaci města i Olomouckého kraje ale především univerzity. Mohli zaregistrovat změny novou tramvajovou tratí počínaje a Pevností poznání před dokončením konče. Poznali, nakolik vyrostl konferenční život i jaké světové ikony na univerzitu nyní přijíždějí.

Kouzlo Wurmovy ulice

Olomouc si ke svým studiím v roce 2004 vybrala záměrně rodačka z Brna, dnes editorka pražské redakce zpravodajství České televize Lenka Drmotová. „Už tehdy mi to přišlo jako univerzitní město. Znamenalo to pro mě místo, kde jsem vždy chtěla studovat, a byla jsem si jistá i oborem,“ řekla absolventka žurnalistiky.

Šla za svým cílem a studium v Olomouci ji nijak nepřipadalo jako handicap. V posledním ročníku studia už pracovala v brněnské regionální televizi a po absolutoriu v brněnské redakci České televize. „Když se řekne Olomouc, vždycky se mi vybaví naše katedra na Wurmově ulici, která měla svoje kouzlo, i ta parta lidí z univerzity. Ty tři roky byly prostě fajn,“ prohlásila Drmotová.

Po letech zpátky

Mezi sedmičkou přítomných novinářů byl asi nejznámějším absolventem bývalý zpravodaj Českého rozhlasu ve Washingtonu, nyní ve Varšavě, Vít Pohanka. „Studium jsem měl končit v roce 1990, ale protože jsem ho přerušil, státnici z angličtiny jsem dělal až o dva roky později,“ vysvětlil Pohanka.

Po škole pracoval pro UNESCO i pro českou redakci BBC. „Když jsem tudy v roce 2002 pracovně projížděl, už tehdy jsem si říkal, jak se Olomouc dramaticky změnila,“ vzpomíná.

O dva roky později jej univerzita pozvala na setkání k patnáctému výročí 17. listopadu. Tehdy se znovu potkal i s bývalým rektorem Jařabem. „Byli tady se mnou i kolegové Křečan, Langer a Štajner. Tehdy jsem spal v hotelu Flora, což pro mě byla taková zvláštní připomínka studentských let, protože tam dole to docela žilo, ale my jsme na to nikdy neměli,“ usmíval se Pohanka.

Několikrát ve městě měnil adresu, když se stěhoval pokaždé na jinou kolej nebo na priváty v Řepčíně či na Lazcích. Rodák ze Žďáru nad Sázavou tvrdí, že v Olomouci se mu vždy líbilo. Podle něj je i nyní vidět, jak postupuje město a univerzita kupředu. 

Z kantorů Pohanka nejčastěji vzpomíná na Josefa Jařaba a Jaroslava Peprníka. „Tomu jsem dokonce dělal pomocnou vědeckou sílu. Ono to zní honosně, ale já jsem mu jen řadil katalog, moc té vědy v tom nebylo, spíš taková černá práce. Ale byl jsem vděčný, že jsem mu mohl pomoct. Bylo to na katedře aplikované lingvistiky a já se tehdy cítil silný v kramflecích v praktické angličtině,“ usmíval se Pohanka. Za bohemistiku uvedl Alenu Štěrbovou a Karla Hádka.

Cílené setkání

Tiskové zprávy podle prorektora Petra Bilíka mohou létat prostorem sebevíce, ale nemusejí přitom najít správné adresáty.

„Chceme se postupně setkávat s řadou cílových skupin, s některými profesními segmenty, nyní nás zajímalo i to, že tito lidé mohou promlouvat do veřejného prostoru, do médií. A my chceme sdělit skrze ně novinky a chceme, aby i ve svém okolí dali vědět, že Olomouc se proměňuje a univerzita nabírá nový dech,“ vysvětlil Bilík.

O své absolventy začala univerzita mnohem více pečovat od počátku tohoto roku, kdy nastoupilo nové vedení v čele s rektorem Jaroslavem Millerem. Prvními konkrétními výstupy jsou speciální absolventské karty a webový portál pro absolventy.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.