600. výročí Mistra Jana: stínohra Za pravdu

Betlémská kaple v Praze.
Foto: ČVUT
čtvrtek 18. června 2015, 17:44 - Text: Jana Opočenská

Nápis „Za pravdu“ bude již brzy na průčelí Betlémské kaple připomínat odkaz Mistra Jana Husa. Umělecká instalace využívající princip slunečního svitu bude na kapli umístěna 6. července, v den šestistého výročí Husova úmrtí.  Akce je výsledkem spolupráce Českého vysokého učení technického v Praze, majitele Betlémské kaple, a Spolku pro připomínku odkazu Mistra Jana Husa.

„S hrdostí využíváme příležitosti šestistého výročí úmrtí Mistra Jana Husa, abychom instalací na Betlémské kapli, která slouží jako reprezentační prostor Českého vysokého učení technického v Praze, připomněli akademikům a veřejnosti jeho život a dílo a tím Husův historický nadčasový odkaz národu," řekl rektor ČVUT Petr Konvalinka.

Instalace má připomínat Husovy životní postoje, vymezení se tehdejšímu mravnímu úpadku církve a vnímání Boha. Na Betlémské kapli , kde Hus kázal, bude nápis zobrazován v češtině a na fasádě Stephanschule v Kostnici, kde byl vězněn, v němčině. Vítězem architektonicko-umělecké soutěže se stal návrh pražského Atelieru SAD. Autory díla jsou Adam Jirkal, Martin Papcún a Jerry Koza.

„Instalaci jsme pojali jako sérii objektů, která symbolicky pracuje s celoživotním postojem Mistra Jana Husa. Byl skálopevným zastáncem pravdy, celý svůj život zasvětil jejímu hledání. Přestože mu byl nabídnut život výměnou za zřeknutí se svého přesvědčení a kázání, neodvolal. Právě tento postoj i s tragickým koncem je pro nás výchozím bodem pro vytvoření díla k Husovu uctění," uvedl Koza.

Jednotlivá písmena jsou vyřezána do silných desek, které budou nepravidelně rozmístěny po fasádě Betlémské kaple. Na první pohled vytvoří dojem stupňů, po nichž lze stoupat vzhůru. Vyřezanými otvory bude pronikat sluneční světlo a od dvou do čtyř hodin se vytvoří ve stínu desek čitelná písmena. Při celkovém pohledu z dálky se písmena složí do slova. Prozářený a plně čitelný bude nápis pouze v červnu a červenci. Nejdokonalejší poloha stínu nastane 6. června, což je datum začátku Husova procesu v Kostnici, a v den jeho upálení 6. července. Nejspodnější deska bude plnit také funkci pamětní desky a může sloužit pro pietní akty. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.